NRK Meny
Normal

Ble vitne til brutal kamp mellom måker: – Har aldri sett lignende

Thore Hopperstad fra Træna ble vitne til en voldsom kamp mellom to måker i helga. – Det så ut til at den ene var i ferd med å drepe den andre, sier han. Men ifølge ornitologene er dette normal adferd.

Thore Hopperstad fra Træna ble vitne til en voldsom kamp mellom to måker i helga. – Det så ut til at den ene var i ferd med å drepe den andre, sier han.

Her kan du se video av kampen. VIDEO: Thore Hopperstad.

– Vi var to stykker som var ute og gikk tur, da vi tilfeldigvis kom over to måker som slåss, sier Hopperstad til NRK.

Kampscenene utspant seg på Træna for to dager siden. Hopperstad forteller at de stod å så på de to fuglene en liten stund, før det hele etter hvert utartet til det som kunne se ut som en kamp om liv og død.

Hopperstad tok fram kameraet, og delte siden videoen på Instagram. Du kan se den uredigerte versjonen nederst i saken (sterke bilder).

– Da den ene prøvde å flykte unna, ble den iakttatt av den andre og lagt i bakken på ny. Det så ut til at den ene var i ferd med å drepe den andre, men det blir bare spekulasjoner.

«Hva i all verden?», tenkte vi.

Thore Hopperstad

Aldri sett lignende

Til slutt kom måken som hadde fått juling mot fotografen. Nesten for å søke tilflukt. Hopperstad fikk til slutt nok, og jaget den sinte måsen vekk.

– Jeg vet ikke om den skadde måsen så på meg som noen redningsmann, men han kom helt inn til meg. Så løp den videre bortover, og ut av syne. Noe mer så vi ikke til den.

– Har du sett måker oppføre seg slik før?

– Nei, aldri. Jeg antar at den ene kanskje var skadet i utgangspunktet, for de var forholdsvis lik i størrelse. Noen har snakket om at det er lite mat for tida, og at det kan være én forklaring, men det kan jeg for lite om.

Naturlig adferd

Martin Eggen, Norsk Ornitologisk Forening

Fuglene på videoen er to voksne svartbaker, forteller Martin Eggen i NOF.

Foto: Jon Olav Larsen/ Norsk Ornitologisk Forening

Rådgiver Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening (NOF) beskriver imidlertid dette som naturlig og nødvendig adferd, på samme måte som for eksempel elgokser slåss.

Han mener den oppførselen som Hopperstad har fanget på film er ganske vanlig.

– Det kan være flere grunner til aggressiv adferd fugler imellom. Oftest er det en kamp om matressurser, eller fuglen føler seg selv eller ungene truet.

Har sett lignende selv

Eggen forteller at NOFs Oddvar Heggøy, som jobber i fagavdelinga, så en svartbak gå til angrep på en gråmåke på denne måten på Hornøya utenfor Vardø, og ikke slapp taket før etter 30–45 minutter.

– Den følte trolig at ungen var i fare når en nabohekkende gråmåke trådde over «grensen». De kan drive på med slik slåssing ganske lenge. I vår så jeg selv to svartbaker som drev på i fem-ti minutter før den slapp taket. Den andre måken var da helt utmattet.

Det vi ser på videoen er ganske voldsomt, selv om disse fuglene tåler ganske mye. Vi kjenner ikke til at fugler har blitt drept, men de kan skade hverandre.

Martin Eggen / NOF
Laster Instagram-innhold