Hopp til innhold

– Ble tvunget til å velge hvem vi skulle løslate

Politiet på Helgeland siktet fire personer etter to knivangrep i Rana forrige helg. I dag ble de tvunget til å løslate en av dem.

politiinspektør Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt

– Det at det ikke er nok varetektsplasser i Norge er et samfunnsproblem, sier påtaleleder Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Vi har helt siden hendelsene skjedde jobbet for å finne varetektsplasser. Det finnes ikke i hele Norge. Derfor måtte vi løslate én person. Det er et stort samfunnsproblem, sier påtaleleder Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt til NRK.no.

Det sier hun etter at politiet i dag ble tvunget til å gjøre et valg. Fem personer var siktet og fremstilt for varetektsfengsling, men det var bare plass til fire.

– Retten gav medhold til fengsling for alle fem. I dagene som fulgte har vi lagt ned betydelige ressurser for å finne varetektsplasser og til å transportere fangene til disse, sier Elnæs.

– Likevel lyktes vi bare med å få plassert fire av de fem siktede personene. Vi var tvunget til å foreta en vurdering av hvem som da måtte løslates, og dette ble gjort i formiddag, fortsetter hun.

Angrepet av to ukjente personer

Fire av de siktede ble pågrepet i etterkant av to knivangrep forrige helg. Den femte er pågrepet for grov narkotikakriminalitet.

Natt til lørdag 2. mars ble en mann i slutten av 20-årene knivstukket i Mo i Rana. Mannen forklarte at han ble angrepet av to ukjente personer.

Bevæpnet politi rykket ut

Lørdag kveld samme helg måtte bevæpnet politiet rykke ut med to patruljer da det kom melding om slåssing med kniv i en bolig på Selfors i Mo i Rana.

To unge menn ble funnet med knivskader i boligen. De ble sendt til Helgelandssykehuset, men ble ikke livstruende skadet.

De to mennene i 30-årene kunne navngi tre personer, som senere samme kveld ble pågrepet på en annen adresse i byen.

I etterkant ble en nok en østeuropeer pågrepet og siktet i saken. Flere av de fire pågrepne var involvert i begge knivangrepene den helgen.

– Vanskelig valg

Ifølge påtaleleder Kristin Elnæs er det en av disse østeuropeerne som nå er løslatt. Å måtte velge hvilken kriminell handling som var minst alvolig, ser ikke politiet på med blide øyne.

– Det er en vanskelig vurdering og et kjempeproblem. Ikke bare for politiet. Hele intensjonen med varetektsfengsling er å hindre kriminelle fra å ødelegge bevis og fra å være en fare for samfunnet. Dette er veldig uønsket, sier påtalelederen på Helgeland.

Hun mener dette undergraver rettsfølelsen til norske borgere.

– Det er en stor risiko for at nye blir utsatt for kriminelle handlinger. Det støter mot rettssikkerheten og rettsfølelsen til folk å slippe dem løs etter alvolige handlinger.

Vil ha politikere på banen

Hun maner nå politikere og myndigheter til å skjerpe seg.

– Her må fengselskapasiteten bygges ut. Det går på å ha tilstrekkelig med plasser til å kunne motta varetektsfanger uten at politiet trenger å løslate personer som bør sitte inne.

Situasjonen er ifølge politiet kjedelig, men ikke uvanlig.

– Hver gang vi skal fremstille for varetekt går enorme ressurser med til å fremskaffe varetektsplasser. Heldigvis løser det seg i mange tilfeller, men vi har tidligere opplevd å måtte løslate personer som absolutt burde være inne, sier Elnæs.

Finner politiet på Helgeland varetektsplass, må de ofte frakte personene til Trondheim, Tromsø og noen ganger helt til Finnmark.

– Det er betydelige ressurser som går med til å transportere personer rundt omkring i landet. Ressurser som vi trenger til etterforskning. Vi bruker hele landet og samfunnskostnadene er betydelige.