NRK Meny
Normal

Ble tatt med 20 kilo cannabis

Svensk politi stanset i mars en bil med 20 kilo cannabis på vei til Nord-Norge. I dag startet rettssaken i Östersund tingrett.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Narkotikatransport gjennom Sverige» i nytt vindu

Svenske tollmyndigheter hadde i forkant for beslaget i lengre tid hatt mistanke om at to menn transporterte narkotika til Nord-Norge.

Beslag

Foto av beslaget.

Foto: Svensk politi

Den ene av mennene hadde leid hus i Charlottenberg i midtre Sverige, og mistanken gikk ut på at det ble transportert cannabis herfra, opp gjennom Sverige og til Narvik på norsk side, skriver svenske SVT.

Den 12. mars i år ble de mistenkte stanset i Svenstavik, som er et tettsted i Jämtlands län i nordvestlige Sverige. I en av to biler fant politiet 20 kilo cannabis, som etter all sannsynlighet var på vei til det nordnorske narkotikamarkedet.

Beslaget beskrives som et av de største som er gjort i det svenske fylket, når saken kom opp for tingretten i Östersund i dag.

Flere involverte

Eva Lena Rime

Aktor Eva Lena Rimer.

Foto: SVT

Sjåføren av bilen som transporterte narkotikaen, har i avhør innrømmet å ha gjennomført to lignende reiser tidligere. På hver av turene ble det ifølge SVT fraktet 25 kilo cannabis.

Ifølge aktor Eva Lena Rimer ble cannabisen hentet i Helsingør i Danmark. Deretter ble den, via Sverige, fraktet til Nord-Norge. Mens den ene av de to mennene stod for frakten, skal den andre ha kjørt i forkant og holdt utkikk.

Vel fremme i Norge ble bilen forlatt, før andre skal ha hentet leveransen og lagt igjen betaling i form av 5000 svenske kroner per kilo.

– Det har blitt gjennomført husransakelser, der det har blitt funnet 230 000 norske kroner, som har vist seg å være betalinger for tidligere leveranser, sier Rimer.

Én person pågrepet i Norge

Hun forklarer at de tiltaltes oppgave har vært transport.

– Så har andre mennesker lagt narkotikaen i Danmark, hvor den ble hentet, og noen som har tatt imot dette i Norge, sier hun.

–​ Har dere andre mistenkte?

Det kan jeg ikke si noe om, utover at en tredje person er innblandet. Den personen ble pågrepet i Norge med fem kilo hasj i bilen.

Fikk betalt per kilo

Både personen som ble pågrepet på norsk side og de to som nå står tiltalt for grov organisert kriminalitet i det svenske rettssystemet, er fra Litauen.

Den andre av de to tiltalte nekter for å ha gjort noe straffbart, og påstår at han ikke visste at det var narkotika i makkerens bil.

Betaling for gjeld

I avhør har det videre kommet fram at transporten ble gjennomført som betaling for tidligere gjeld.

Aktor krever fengsling og utvisning. Forhandlingene pågår i dag og på torsdag.