Ble pensjonert i vinter - nå er han tilbake

Tor B. Jørgensen er tilbake i Nordland etter knapt et halvt års fravær. I sommer skal han jobbe i Helgeland prosti som prest.

Tor B. Jørgensen

Stor prestemangel i nord har ført den gamle biskopen, Tor B. Jørgensen, tilbake til Nordland. De neste ukene skal han være sjele sørger for mennesker i ulike faser i livet, dåp, bryllup og ved livets utgang.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Jeg følte ikke at jeg hadde gått ut på dato da jeg måtte pensjonere meg og har lenge tenkt at jeg kunne gjøre vikartjenester til og fra der det var behov, sier Jørgensen.

I fjor høst gikk han av som biskop i Sør-Hålogaland bispedømme etter 8 år. Nå er han tilbake i fylket og har startet i jobben som vikar i Indre Helgeland Prosti. Der skal han jobbe èn måned i sommer. I tillegg har han med seg kona som også skal være vikar i Rana.

Blant arbeidsoppgavene er dåpssamtaler, barndåp og bryllup. Denne dagen skal han ha en dåpsamtale med to familier. Blant de som skal bæres til døpefonten er lille Mathilde. Dåp er noe av det Jørgensen kommer til å gjenneomføre mest av i sommer.

Gaute Gjelstenli

Pappa Gaute Gjelstenli holder datteren Mathilde som skal døpes til søndag.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Det er veldig flott at han er her og kan være sammen med oss på søndag, sier far Gaute Gjelstenli.

Stor prestemangel

Jørgensen står på et overfylt kopirom og skriver ut det nødvendige papirene. Å forberede preken er noe han ikke har gjort på lenge. Mangelen på prester har han selv fått føle på som sjef. Nå får han kjenne det på en litt annen måte. Indre Helgeland prosti har tidligere slitt med å ansette prester.
Stig Rune Lægdene er rektor for Kirkelig Utdanningssenter, som ble startet opp i et samarbeid med Universitet i Tromsø på grunn av prestemangel på 90-tallet.

Vi må forvente en økende grad av prestemangel. Mange starter på studiet, men fullfører ikke.

Stig Rune Lægdene, rektor for Kirkelig Utdanningssenter

29 prosent av prestene i Den Norske Kirke er over 60, 400 skal ut i pensjon de neste ti årene.

Rana er en av kommunene som sliter med å ha nok prester. Og den avgåtte biskopen mener noe av grunnen til prestemangelen i nord er at mange ser på dette som et utkantstrøk.

Tor B Jørgensen

Jørgensen har ikke jobbet som prest på en god stund. Rana er en kommunene som har opplevd prestemangel.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Jeg har tenkt mye på det å komme tilbake til Rana for å se dette i praksis selv, forteller Jørgensen.

Trives på jobb

Det har gått en stund siden Jørgensen var prest sist. I følge han selv ligger det i ryggmargen.

Dåpsmøte

Dåpsmøter er en av de typiske oppgavene presten må gjennomføre i løpet av sommeren.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Han trives å snakke med folk, og det får han nok gjort en del av i sommer under dåp, bryllup og begravelser. Han har ingen favoritt, og synes det er moro å planlegge barndåp, 50-årsgudstjeneste og vielser. Han hadde nylig en begravelse. De er det noe spesielt med.

Det å møte folk i forbindelse med begravelse er noe av det sterkeste, viktigste og mest inntrykksfulle som jeg er med på. Jeg ser fram til å trå inn i menneskers liv i forbindelse med denne måneden i Mo i rana

forteller Jørgensen

Hvis LOs sommerpatrulje skulle komme innom å sjekke forholdene på sommerjobben så har han dokumentene klare.

– Nå må vi prester telle timer, det er jeg ikke vant med fra gammelt av. Det er veldig fint at LO passer på dette, men det er vel mer rettet mot de unge da, avslutter Jørgensen.