NRK Meny
Normal

Ble påkjørt bakfra: – Vi har hatt flaks

De tre syklistene som ble påkjørt av en bil på Tverlandsbrua søndag, takker gud for at de ikke ble alvorlig skadet.

Syklistene er glade for at det hele gikk bra

HADDE FLAKS: De sveitsiske turkameratene (f.v.) Christoph Märki, Benjamin Jann og David Röfhlisberger takker høyere makter for at hendelsen i går ikke endte med mer alvorlige skader.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Hjelmen ble knust i sammenstøtet

BLODIG: Hjelmen ble farget rød av blod etter ulykken.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Dette er hjelmen min. Som du ser er den helt ødelagt, sier Christoph Märki til NRK, mens han viser fram den blodige hjelmen som sannsynligvis reddet livet hans.

Han er på sykkelferie i Norge sammen med turkameratene Benjamin Jann og David Röfhlisberger, alle fra hovedstaden Bern i Sveits. I går kveld fikk ferien en dramatisk vending da alle tre ble påkjørt bakfra av en personbil på Tverlandsbrua i Bodø.

– Jeg syklet i front og hørte plutselig en voldsom lyd. Jeg tenkte at dette blir ille, og i neste øyeblikk fløy vi gjennom luften. Da jeg landet igjen, så jeg tilbake på kameratene mine som lå nede og skrek, fortsetter Märki.

De hadde lagt bak seg rundt 60 mil da uhellet skjedde.

– Vi hadde syklet fra Steinkjer, langs riksvei 17, og var på vei til Bodø for å se VM-finalen. Turen hadde vært fantastisk fram til da, med nydelig vær, sier Märki.

Slapp unna med småskader

David Röfhlisberger viser frem den knuste hjelmen

KNUST: Hjelmen ble knust i sammenstøtet.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

De tre kameratene ble i går kveld innlagt ved Nordlandssykehuset i Bodø. På albuen, kneet og foten viser Märki NRK de tydelige merkene han har fått etter sammenstøtet med bilen. Verst gikk det ut over ryggen, men ingen av skadene er alvorlige. Det takker de tre turistene høyere makter for i dag.

– Vi tror gud hjalp oss i den situasjonen. Sykkelen min ble kastet over rekkverket på brua. Om det samme hadde skjedd med en av oss, så hadde kanskje en av oss mistet livet, eller fått mer alvorlige skader, sier han.

Politiet fikk melding om ulykka på Tverlandsbrua i Bodø klokka 19.45, og var raskt på stedet. Mens Christoph Märki kan fortelle om det som skjedde, husker de to kameratene hans lite.

– De ble truffet i større fart, og fikk også slag mot hodet. Men jeg var ikke så redd, for jeg kunne høre dem snakke og se dem røre på seg etter kollisjonen, sier han.

Sjåføren kan ha blitt blendet

Politiet i Salten etterforsker ulykken, og har beslaglagt førerkortet til sjåføren som satt bak rattet i personbilen. Politiadvokat Roy Ove Lunden i Salten politidistrikt sier saken er alvorlig.

– Det er en påkjørsel av syklister som kunne ha gått mye verre enn det gjorde. Nå har vi hatt avhør av de tre syklistene, og vil i løpet av de nærmeste dagene avhøre sjåføren. Så vil vi basert på det vurdere hvilket utfall denne saken får.

Tre syklister påkjørt Tverlandsbrua i Bodø.

ALVORLIG: Politiadvokat Roy Ove Lunden i Salten politidistrikt forteller at de har beslaglagt førerkortet til sjåføren, og ser alvorlig på hendelsen. Her jobber politiet på stedet like etter ulykken.

Foto: Anna Brandal

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent, men politiet utelukker ikke at lav kveldssol kan ha medvirket til at sjåføren ikke så syklistene før det var for sent.

– Det må etterforskningen avdekke, men dette skjedde på et tidspunkt da sola var lav. Sykling har blitt veldig populært, så alle i trafikken må ta hensyn til hverandre, spesielt nå som solforholdene er slik de er, sier Lunden.

På Nordlandssykehuset håper de tre syklistene på å bli snarlig utskrevet. De har ingen hevntanker mot sjåføren som kjørte på dem.

– Jeg håper ingenting vondt skjer med ham. Da jeg fikk se ham etter ulykken virket han ganske forvirret og trist over det som hadde skjedd. Jeg håper han ikke lider eller må betale noe. Vi bærer ingen nag.

Avslutter norgesbesøket

Et av målene med turen til Bodø var å få sett VM-finalen mellom Tyskland og Argentina. Christoph Märki er den eneste av de tre som fikk sett kampen. De to andre måtte ligge i ro med nakkekrager på.

Lofoten var planlagt som neste stopp på norgesferien, men nå setter de tre kameratene i stedet kursen hjemover.

– Vi har hatt to fantastiske uker med godt vær. Vi skulle gjerne ha reist til Lofoten, men ingen av oss er i stemning til å reise dit nå. Den etappen er ikke så viktig, sier Märki.

– Har denne hendelsen lært dere noe?

– Kanskje å sykle litt mer til høyre på veien. Men slike ting kan skje, så jeg kommer ikke til å slutte å sykle. Det er bare overfladiske sår, så det vil gå over i løpet av noen uker, avslutter han.

Skadene var heldigvis ikke alvorlige

IKKE ALVORLIG SKADER: Verst gikk det ut over ryggen, men ingen av skadene er alvorlige.

Foto: Sigurd Steinum / NRK