NRK Meny
Normal

Ble møtt av en tjukk, grå røyk, som svidde i hals og nese

En tjukk, grå røyk møtte Erika Nygård og familien da ble bedt om å evakuere fra hjemmet sitt i dag tidlig. Politiet advarer og sier folk kan bli skadet av røyken fra storbrannen på Hunstadsenteret i Bodø.

Erika Nygård

Erika Nygård og sønnen fikk husvære hos svigerinnen i en annen bydel i Bodø. Hun opplevde å bli møtt av en tjukk, grå, røyk som svidde i hals og nese i dag tidlig.

Foto: Privat

Familien Fredheim ble evakuert fra sitt hjem

Mathea, mamma Silje og lillesøster Juni Fredheim er blant de som ble evakuert fra sine hjem på grunn av røyken fra storbrannen på Hunstadsenteret.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Vi stengte igjen alle vindu og ventiler i går kveld og merket ikke så mye til røyken da. Men da vi våknet og gikk ut i bilen, var det en enormt tjukk røyk, og vi ble irritert i hals og nese, og håret luktet, sier Nygård.

Familien på tre bor bare noen hundre meter fra Hunstadsenteret, der det begynte å brenne onsdag kveld. Tidlig torsdag morgen fikk de og 200 andre sms og en automatisk telefon som ba dem om å evakuere. Ekstra brannmannskaper fra Bodø hovedflystasjon og nabokommunen Fauske er hentet inn, men torsdag morgen hadde de fortsatt ikke fått kontroll på brannen.

– Når jeg kom ut og innså hvor alvorlig det var, så er det klart at man blir stresset, sier Nygård.

Gå til forsiden

Storbrann ved Hunstadsenteret i Bodø

Brann på Hunstadsenteret

Storbrann ved Hunstadsenteret i Bodø

13 bilder

  Måtte evakuere til svigerinnen

  Hun fikk bare med seg bilnøklene og mobilen i farta, før familien måtte forlate.

  – Det er jo ikke vanlig å få beskjed halvsju på morgenen om at man er tvunget til å hoppe i bilen og dra derfra, men jeg kan tenke meg at det er verre for dem som har barn og som ble evakuert i natt, sier Nygård.

  For dem har ikke evakueringen fått de store konsekvensene, mannen dro på jobb, mens hun og sønnen fikk ta inn hos familie.

  – Vi hadde flaks med at min svigerinnes hus stod tomt, så jeg sitter i Rønvika, og har handlet meg frokost. Slik det ser ut nå, så vil det nok ta en tid før vi får komme hjem igjen, sier hun.

  Temperaturen er på vei ned i Hunstadsenteret etter at det begynte å brenne i bygget onsdag kveld. Men brannmannskapene har fortsatt ikke full kontroll, og kommunen har opprettet eget evakuerings- og pårørendesenter.

  VIDEO: Brannvesenet kjemper fortsatt mot røyk og flammer ved Hunstadsenteret i Bodø. Brannen har vart over 16 timer. 200 er evakuert - blant dem er familien Fredheim.

  Mathea (10) luktet røyken på soverommet

  Også familien Fredheim måtte i dag tidlig finne et annet sted å oppholde seg, allerede i onsdag kveld merket de den tunge røyken som veltet ut fra senteret. Da oppdaget ti år gamle Mathea lukta av røyk da hun skulle legge seg på soverommet sitt.

  – Jeg syntes det var litt skummelt, også syntes jeg det var litt skummelt når mamma leste til meg at de hadde mistet kontroll over brannen. Jeg så veldig masse røyk, sier hun.

  Mor Silje Fredheim sier de vurderte å dra fra området i går kveld, men ville heller avvente.

  – Jeg ble litt urolig for at ungene hadde sovet der hele natta, men vi får bare stole på at det har gått greit, sier hun.

  Advarer mot skadelig og giftig røyk

  Det er et stort område som er evakuert, etter at det begynne å brenne i lageret til Jysk. De som bor i området er bedt om å møte til registrering i kantina på Universitetet i Nordland. Politiet ber folk som ferdes i området om å være forsiktig.

  – Den røyken er skadelig, og det er ikke anbefalt å være ute i området, og det er fortsatt anbefalt å holde dører og vinduer igjen, sier operasjonsleder Mads Bernhoft.

  Brann i kjøpesenteret Hunstadsenteret i Bodø

  Video

  Distriktsnyheter fra Nordland. TV
  Nyhetsreportasje fra NRK.
  Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.