Hopp til innhold

20 år siden sist: Mønstret på kvalbåt og laget TV-dokumentar

– For 20 år siden lå vi inneklemt i tåke ute i Barentshavet i fire dager. Denne gangen jakta vi kval i solskinn på Vestfjorden.

Journalist Barbro Andersen og tidliegre skipper på "Bransholmbøen, Erling Olavsen, mimrer tilbake om tur på kvalfangst i 1993.

KVALFANGSTMINNER: Journalist Barbro Andersen var med Erling Olavsen på kvalfangst i Barentshavet i 1993. Nå har hun igjen vært ute på fangst og laget TV-program om en av de unge i familien Olavsen. Her kan du se de to mimre fra forrige tur.

Dina Olavsen

Dina Nybø Olavsen

Foto: Kåre Riibe Ramskjell/NRK

Søndag kveld kommer TV-programmet om 14 år gamle Dina Nybø Olavsen fra Lofoten, som er ute på kvalfangst i Vestfjorden.

Dina har kvalfangere i familien helt tilbake til tippoldefaren, og reiser ut på fangst for å finne ut om hun kan tenke seg til å føre den stolte familietradisjonen videre.

– Vi var med kvalskuta «Brandsholmbøen» i tre dager. Om det blir kval på dekk eller ikke, kan du se på NRK1 søndag kveld, forteller journalist i NRK Nordland, Barbro Andersen.

Forteller Dinas historie

Kåre Riibe Ranskjell og Barbro Andersen

2013: Fotograf og redigerer Kåre Riibe Ramskjell og journalist Barbro Andersen ombord på kvalskuta.

Foto: Dina Nybø Olavsen

Sammen med fotograf Kåre Riibe Ramskjell har hun laget TV-dokumentaren «Kvalfangerens datter».

– Vi har laget Dinas historie. Fra hun mønstrer på kvalskuta heime på Steine, og til hun i nydelig kveldssol kommer til havn igjen. Dette er også historien til familien hennes, som har drevet med kvalfangst på Vestfjorden siden først på 1930-tallet.

Nå skal hun finne ut om hun vil føre arven videre.

– Jeg er veldig stolt over den tradisjonen vi har i familien. Nå er jeg med for å lære mer. Men jeg er også med for å finne ut om jeg skal bli kvalfanger, forteller Dina (14) i TV-programmet «Folk: Kvalfangerens datter».

artikkelen fortsetter under

På søndag kommer TV-programmet om Dina kvalfangerdatter på NRK1

SOMMERFUGLER I MAGEN: Venninnene til Dina synes smakebiten fra filmen om Dina er 'sykt kul'.

Ikke problematiserende

Farfaren til Dina var den kjente kvalfangeren Olav Olavsen. Han ble landskjent da aksjonister forsøkte å senke kvalskuta hans ved kaia heime på Steine først på 1990-tallet. Dette er en familie som har fått merke at ikke alle er like positive til norsk vågekvalfangst.

– Dette er ingen problematiserende dokumentar, men en film der Dina ser tilbake på den stolte familietradisjonen. Men vi kommer også inn på motstanden mot fangsten, forteller Barbro Andersen.

Og programskaperne kan fortelle at TV-programmet handler om mer enn Dinas vanskelige valg. Hun har en stolt familietradisjon å ta vare på.

– Dette er også historien om norsk småkvalfangst. Hvor den står og hvor den går. Det er jo svært få båter som deltar i fangsten nå, sammenlignet med den tida da et par tusen båter prøvde lykken i jakten på vågekvalen.

Var med også i 1993

Erling Olavsen og Barbro Andersen på Brandsholmbøen i 1993

1993: Skipper Erling Olavsen og journalist Barbro Andersen.

Foto: Privat

Det er ikke første gang journalist i NRK Nordlands journalist Barbro Andersen mønstrer på en kvalbåt. Sist hun var på fangst var for 20 år siden. Da var hun med Dinas «gammelonkel» Erling Olavsen på fangst i Barentshavet. Den gang var vågekvalfangsten atskillig mer omstridt enn i dag.

– 1993 var første året med kommersiell fangst igjen, etter en stopp på fem år. Mange var redde for at aksjonistene ville slå til igjen. Det var atskillig mer oppmerksomhet rundt fangsten dengang enn det er nå. Nå får fangerne holde på i fred.

Erling Olavsen med kake 1993 (fra fotoalbum)

1993:Skipper og skytter Erling Olavsen laget bløtkake til alle ombord da hele kvota var tatt.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Hva var ellers forskjellig i 1993?

– Det var mange flere båter med den gangen, selv om næringa fikk seg en knekk med fangststoppen. Det var fartøykvoten de første årene etter stoppen. Brandsholmbøen hadde seks dyr på kvoten, og jeg fikk være med i 16 dager som «eneste journalist i verden», minnes Barbro Andersen.

Rødt hav i sommernatta

Det ble en tur forskjellig fra den siste turen med Dina på Vestfjorden.

Mye kval på dekk på gamle "Brandsholmbøen" (fra fotoalbum)

1993: Mye kval på dekk på gamle 'Brandsholmbøen'.

Foto: Barbro Andersen / NRK

– Vi lå stengt inne i tåkehav i fire døgn og venta på sikt slik at vi igjen kunne lete etter kval. Tålmodigheten ble satt på prøve. Men slik er kvalfangerlivet. Mye venting og mye spenning. Sankthansnatta skjøt skipperen to store vågekval. I den lyse sommernatta oppe i Barentshavet ble havet farga knallrødt. Det er noe av det radioprogrammet jeg laga den gang handler om, forteller Barbro Andersen.

Erling Olavsen

GODT KVALBLIKK: Erling Olavsen

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Hvordan var været på den turen dere nå har laga TV-program fra?

– Neste kvalstilla i tre dager. «Kvalstilla» betyr at det er godt vær for å drive kvalfangst. For selv om fangerne har trente blikk og er vant med å se kvalen i havet på langt hold, så er de avhengig av godt vær. Da vi var ute med Dina på familiebåten var det kjempefine forhold.

– Flaut og kult

For 14 år gamle Dina har det vært mange sommerfugler i magen og mye oppmerksomhet på sosiale medier i forkant av programmet.

NRK tar henne og venninnene med til en kafé i sentrum av Leknes. Hun har noe hun vil vise dem.

– Har dere lyst til å se litt av filmen? Dere må love å ikke flire....

Dina kan avsløre at hun har sommerfugler i magen.

– Jeg tenker på det skikkelig ofte, at jeg skal komme på TV og at alle skal se på. Jeg gleder meg, mens så gruer jeg meg litt også, røper hun over kafébordet.

Glad i oppmerksomhet...

Og venninnene liker det de ser. Dina står ved kanonen ombord i kvalskuta «Brandsholmbøen», mens håret flagrer i vinden.

– Sykt bra, kult, istemmer venninnene.

Men de forstår godt at venninna har sommerfugler i magen.

–Jeg tror det blir litt flaut. Jeg hadde vært flau hvis det var meg. Hun er kanskje litt mer glad i oppmerksomhet, sier Ylva Seierstad, mens hun skotter bort på Dina.

Programmet Folk: «Kvalfangerens datter» kan du se på NRK1 klokka 20.55 søndag 18.mai.

På søndag kommer TV-programmet om Dina kvalfangerdatter på NRK1

SOMMERFUGLER I MAGEN: Venninnene til Dina synes smakebiten fra filmen om Dina er 'sykt kul'.