NRK Meny
Normal

Ble lovet hyttetomt for 12 år siden - nå må han søke på nytt

Siden 2004 har Remi Johansen ventet på å få kjøpe hyttetomta Værøy kommune har lovet han. Da kommunestyret til slutt behandlet saken på nytt forrige uke, var svaret at han må søke på nytt.

Remi Johansen på hyttetomt i Værøy

Remi Johansen gir opp planene om å få bygget hytter på Værøy.

Foto: Privat

Det er nå 12 år siden Remi Johansen bestemte seg for å bygge hytter til utleie for de mange turistene som reiser til Lofoten hvert år. Han fikk støtte av Innovasjon Norge og kommunen var med på laget, og vedtok enstemmig at Johansen skulle få kjøpe tomten han hadde sett seg ut.

Men kommunestyret i den lille øykommunen med cirka 800 innbyggere har fortsatt ikke vært i stand til å gjennomføre salget.

Forrige uke kunne ventetiden endelig være over. Saken hans skulle opp til behandling i kommunestyret igjen. Der vedtok imidlertid et knapt flertall at Johansen måtte rykke tilbake til start og levere en helt ny søknad.

– Hvis jeg nå må starte helt på nytt med en ny søknad risikerer jeg at jeg er pensjonist før søknaden blir ferdig behandlet, sier 42-åringen Remi Johansen.

– Jeg har ikke lyst eller motivasjon til å gå en runde til, fortsetter han.

Ordføreren beklaget

I fjor beklaget daværende ordfører Harald Adolfsen at prosessen hadde tatt så lang tid.

I 2013 klaget Remi Johansen kommunen inn til Sivilombudsmannen. De sier i et brev at kommunen har opptrådt kritikkverdig.

«Kommunen har brukt lang tid på å besvare henvendelsene fra ombudsmannen. (...) Dette må kritiseres. Det forutsettes at kommunen for fremtiden sikrer at svar blir gitt uten ugrunnet opphold».

Brev fra Sivilombudsmannen til Værøy kommune

– Hadde ikke noe valg

Men rådmann Frank Hansen mener kommunen ikke hadde noe annet valg enn å kreve en ny søknad.

– De to vedtakene som ble gjort tidligere, er knyttet opp til søknader fra to forskjellige firma. Når Remi Johansen fremmet krav om tiltre de avtalene, er det en rettighet han ikke har, sier Hansen.

– Men denne saken har ligget i 12 år, hadde det ikke vært mulig å finne en smidig løsning tidligere?

– Kommunen har stilt enkelte vilkår i de tidligere vedtakene. De har ikke blitt oppfylt. Ting har blitt som de har blitt fordi prosjektene ikke latt seg gjennomføre slik det har vært beskrevet i vedtaket kommunestyret gjorde i 2004, sier rådmannen.

Drev sjokoladefabrikk

Susan Berg Kristiansen fra Værøylista

Susan Berg Kristiansen fra Værøylista etterlyser smidighet fra Værøy kommune.

Foto: Privat

Susan Berg Kristiansen er mangeårig kommunestyrerepresentant og opposisjonsleder for Værøylista og Arbeiderpartiet. Hun etterlyser smidighet fra kommunestyret og administrasjonen i kommunen.

– Her kunne vi fint vist smidighet og finne en løsning. Argumentasjonen fra administrasjonen i Værøy er skammelig, sier Kristiansen.

Sammen med kona Jeanette drev Remi Johansen Lofoten sjokolade på Værøy fram til lokalene brant ned i fjor høst. Etter brannen har paret vært bosatt i Øystre Slidre i Oppland.

– Jeg får ikke lyst til å flytte tilbake til Værøy når jeg vet hvor mye motstand man møter i kommunens administrasjon, sier Johansen.