NRK Meny
Normal

Gikk fra full frikjennelse til å bli dømt til fire års fengsel for voldtekt

En 30 år gammel mann er i Hålogaland lagmannsrett dømt til fire års fengsel og til å betale 150.000 kroner i erstatning for voldtekt. Dommen står i kontrast til tingrettens dom der han ble frikjent på alle punkter.

Espen Strøm

Kvinnens advokat Espen Strøm sier hans klient er svært lettet over at mannen nå er dømt i lagmannsretten.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell/NRK

Det var i Bodø i fjor vinter at en kvinne skal ha blitt voldatt etter en kveld på byen. Den tiltalte ble i fjor frikjent i Salten tingrett, men er nå dømt til fire års fengsel etter at dommen fra tingretten ble anket.

– Kvinnen er svært glad for å bli trodd. Det er en lettelse at han nå er dømt, sier kvinnens advokat Espen Strøm. Han mener kvinnen har blitt utsatt for en ekstra påkjenning ved at tingretten først frikjente mannen.

– Hun har ikke hatt det lett i denne tiden. Den ekstra belastningen kunne vært unngått hvis tingretten hadde dømt mannen i første omgang.

Møttes på byen

Ifølge dommen skal kvinnen ha møtt mannen på et utested i byen og deretter delte de taxi hjem til den fornærmede kvinnen. Hun forklarte i retten at hun husker svært lite av det som skjedde i leiligheten, men at hun våknet på sofaen av at mannen lå over henne og holdt henne fast, mens hun prøvde å slå han vekk.

Dagen etter tok hun kontakt med politiet og det ble dokumentert synlige blåmerker i ansiktet og på halsen. En lege har vurdert skadene og mener de er forenelig med et holdegrep.

– Tar dommen veldig tungt

Kort tid etter at kvinnen anmeldte mannen ble han pågrepet av politiet. Han satt i varetekt fra pågripelsen skjedde i februar til tingrettens dom i desember.

Han har på sin side forklart at han ikke husker noe av det som skjedde og ikke kan minnes å ha hatt sex med kvinnen.

Lagmannsretten la derimot vekt på skadene på kvinnens kropp og dømte han til 4 års fengsel og til å betale en oppreisningserstatning på 150.000 kroner.

– Min klient tar dommen veldig tungt, sier hans forsvarer Abdelilah Saeme.

Han sier de ble svært overrasket over lagmannsrettens dom og beskriver saken som spesiell ettersom ingen av de involverte sier de husker noe særlig fra kvelden.

– I tingretten ble han frikjent på alle punkter. At en jury nå kommer til en helt motsatt konklusjon, er vanskelig å forstå, sier Saeme som sier dommen trolig vil bli anket.