Ble dømt til fengsel for å ha delt bilde på Facebook: – Det er det dummeste jeg noen gang har gjort

En 22 år gammel mann ble i Lofoten tingrett i dag dømt til tre måneders fengsel for å ha lagt ut et bilde av en kompis i en seksuell situasjon med kjæresten sin på Facebook.

Lofoten tingrett

Lofoten tingrett avsa en dom på 20.000 kroner i erstatning til jenta og 90 dagers ubetinget fengsel for 22-åringen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Mannen var tiltalt for hensynsløs adferd og for å ha spredt materiale som viser seksualisering av barn. Han har erkjent straffskyld og saken gikk som en tilståelsessak i retten.

Mange unge kan nok kjenne seg igjen i hendelsesforløpet, og for mannen ble reaksjonen strengere enn han hadde forestilt seg.

Det hele startet med at han ble treningskompis med en yngre mann. Sommeren 2016 fikk tiltalte en snapchat-melding fra denne kompisen som viste ham i en seksuell situasjon med kjæresten sin som det tidspunkt var mellom 15 og 16 år.

Den tiltalte mannen tok bilde av skjermen (såkalt screenshot) og tenkte ikke mer over bildet før ut på høsten. Da han var våken ei natt så han at kompisen hadde bursdag, og tiltalte publiserte skjermdumpen på facebookveggen hans.

– Ment som en spøk

– Jeg tenkte meg ikke om, det var ment som en slags spøk, men jeg fjerna bildet nesten med det samme, sa mannen.

Likevel hadde andre rukket å observere bildet den tiden det lå ute på Facebook - deriblant en venninne av jenta som var avbildet.

– Det er det dummeste jeg noen gang har gjort, sa den tiltalte i retten. Det var ikke noen morsom spøk på noen som helst måte, jeg var ubetenksom og så ikke at dette ville gå ut over andre mennesker. Jeg angrer på at jeg satte meg selv i denne situasjonen, sa mannen.

Den første uka etter hendelsen var det mye snakk om bildet, det hele skjedde på et lite sted i Nordland - og «alle kjenner alle». Deretter avtok det noe, sa tiltalte.

Han la til at bildet var tatt på en sånn måte at man nesten måtte vite hvem som var på det for å kunne gjenkjenne noen.

Ble slettet raskt

– Da jeg gjorde det, i øyeblikket, tenkte jeg ikke over at dette kunne sees både av mine venner på Facebook og hans venner - jeg sletta det raskt, men uansett er dette det verste jeg har gjort noen gang, jeg har lært at jeg aldri skal gjøre noe sånt igjen, det er en forferdelig ting å gjøre, sa mannen i retten.

– Jeg har også beklaget det hele for jenta som var på bildet, og sendt henne en unnskyldning. Men så var vi på en fest sammen hvor jeg antakeligvis ikke virket spesielt imøtekommende med hensyn til anger. Etter dette ble saken anmeldt. Men jeg var lei meg for det som hadde hendt, og er det fortsatt, sa mannen i retten.

Mannen har erkjent hele forløpet for domstolen, og dermed har saken vært gjennomført som en tilståelsessak. Det betyr at retten administreres av en dommer og det er kun tiltalte samt et uavhengig rettsvitne som er til stede. Lofoten tingrett avsa en dom på 20.000 kroner i erstatning til jenta og 90 dagers ubetinget fengsel for 22-åringen.