NRK Meny
Normal

26-åring med sterk 7.plass i Iditarod: – Han tok en Northug

Etter ni dager på hundesleden passerte Joar Leifseth Ulsom i dag målstreken i Nome. 26-åringen ble beste debutant og kom inn som nummer sju i det som kalles verdens tøffeste hundeløp.

– Han tok en liten Northug i sluttspurten og sikret sjuendeplassen, jubler Bjørn Kristiansen, som er leder i hundekjørerutvalget i Rana Trekk- og brukshundklubb

Amerikanske Mitch Seavey vant årets utgave, men norske Joar Leifseth Ulsom fra Rana Trekk- og brukshundklubbimponerte imponerte stort med sin sjuendeplass. Med det er han den klart beste av årets debutanter.

Sekundstrid

Etter ni dager, tolv timer, og 34 minutter på sleden skilte det kun sekunder ned til Jake Berkowitz på åttende plass. Berkowitz avluttet med 15 hunder i spannet, mot Leifseth Ulsoms ti.

– På slutten satte han inn enorm sluttspurt og tok syvendeplassen på de siste femti meterne. Det beviser hva som bor i han, sier Kristiansen.

Kristiansen sier hele Rana-samfunnet har fulgt med på Leifseth Ulsom under årets løp, og mener folk flest ikke er klar over hvor stor prestasjon er.

– Det er den største dagen i mitt liv som leder og er nesten så jeg blir på gråten, sier en rørt Kristiansen til NRK.

Utfordret de beste

Iditarod er verdens lengste hundeløp på 1800 kilometer, og arrangeres samtidig med Finnmarksløpet i Alaska.

26-åringen fra Mo i Rana har hele veien pustet de beste i nakken, og passerte ut som tredjemann ved sjekkpunktet Grayling, omtrent halvveis mellom Anchorage og Nome.

Kristiansen skryter enormt av Leifseth Ulsoms psyke og evne til å hente ut det beste så snart han er i løypa. Han er sikker på at dette ikke er det siste vi hører om hundekjøreren.

– Dette er bare starten. Joar er ung og kommer til å markere seg i mange år framover.

– Noe av det største en nordmann har gjort

I fjor kjørte han Yukon Quest – et løp på 160 mil, og ble nummer seks. Han vant også et av de største hundeløpene i Russland.

Lars Monsen kjører Finnmarksløpet i år, men Bjørn Kristiansen nøler likevel ikke med å sammenlikne Joar Leifseth Ulsoms prestasjon med hundekjørerveteranen.

– Robert Sørlie, som har vunnet Iditarod to ganger, rager høyest. Men det Joar gjør i Alaska er noe av det største en nordmann har gjort. Dette slår Lars Monsen, mener han.

Robert Sørlie

Robert Sørlie har tidligere vunnet Iditarod to ganger. I år kjører han Finnmarksløpet.

Foto: Knut-Sverre Horn

Blandingshunder

Joar Leifseth Ulsom har 16 hunder som han til enhver tid skal vite hvordan fungerer. Hundene han bruker kalles Alaskan husky.

– Det er hunder som er blandet med fuglehunder, Siberian husky og litt grønlandshund. Det er hunder som er avlet fram for å holde større fart og har god appetitt. Det er viktig at hundene spiser godt. Får de ikke i seg næring er hele løpet ødelagt, sier Bjørn Kristiansen.

Han tror at Leifseth Ulsoms forhold til hundene er en viktig årsak til at han gjør det så bra.

– Hundestell er viktig, og Joar er veldig flink med hundene sine. Han har en behagelig og rolig stil, og det smitter over på hundene. Derfor er jeg ikke overrasket over at han gjør det såpass bra.