Bjørnemor utsatt for «arbeidsulykke» og døde

– Binna har vært maks uheldig da hun gravde ut hi til seg og ungene, sier rovviltansvarlig Vegar Pedersen i SNO.

 Vegar Pedersen foran hiet og steinen som har falt ned over binna. Gult øreklips synes såv

Rovviltkontakt Vegar Pedersen foran hiet og steinen som har falt ned over binna. – Dødsårsaken er klar. Hun døde av en ulykke, konstaterer Pedersen.

Foto: SNO

Første pinsedag fant Statens naturoppsyn kadaveret etter moren til de tre historiske bjørneungene som ble filmet fra helikopter i Junkerdal nasjonalpark i Saltdal før helga.

For første gang på 60 år ble det påvist et kull med bjørnunger i Nordland. De sju år gamle binna ble funnet i en bratt fjellskråning under en stor stein.

– Hun har vært maks uheldig. Mens hun gravde hi til seg og ungene, har trolig en stein overfor hiet løsnet og truffet hodet hennes. Det ble fatalt for bjørnemoren, forteller rovviltansvarlig Vegar Pedersen i Statens naturoppsyn (SNO) til NRK.

Vegar Pedersen foran hiet og steinen som hadde falt ned

Vegar Pedersen foran hiet og steinen som hadde falt ned. Bjørnekadaveret med synlig ryggsøyle helt foran i bildet. – Det er en svært spesiell historie.

Foto: SNO

Miljødirektoratet anslår at steinblokka var på 800–900 kilo. Binna har trolig dødd i oktober i fjor. Hun fikk ikke fullført gravejobben, og nøyaktig hvor de tre bjørnungene har overvintret har ikke SNO klart å finne ut.

– Vi fant ikke hiet, men vi antar de har oppholdt seg i nærheten av moren gjennom vinteren.

Historiske bjørnunger

Tre bjørnunger som er halvannet år gamle ble filmet 10. mai mens de løp rundt og herjet i snøen i en bratt skråning. Vi må helt tilbake til 1956 for å finne sist gang bjørnunger ble påvist i Nordland.

– Det var en ren tilfeldighet at vi fant dem. Vi ante ikke at denne binna hadde unger. Hun var radiomerket, men vi hadde ikke fått signal fra henne siden i fjor høst. Derfor hadde vi mistanke om at hun var død.

– Naturens drama på nært hold

Pedersen sier funnet av bjørnemoren er svært sjeldent.

– Dette er naturens eget drama som vi har fått oppleve på nært hold, sier Vegar Pedersen.

Om bjørnungene var ukjent for myndighetene, var moren deres godt kjent.

Binna var radiomerket. Hun er født og oppvokst i Sverige, og har vandret mellom riksgrensen og Saltdal kommune i Nordland i flere år.

Ble skadeskutt

 Gult øreklips til binna som ligger under steinen

Statens naturoppsyn tok seg i pinsen fram til skråningen hvor hiet befinner seg. Der fant de øreklips til binna som ligger under steinen.

Foto: SNO

I 2012 ble hun skadeskutt, og førte til medieoppslag over hele landet. Politiet i Salten gikk nemlig ut og advarte publikum om at bjørnen kunne være aggressiv.

Til tross for storstilt leteaksjon både til fots og fra helikopter, klarte bjørnen klarte å lure seg unna.

Uviss framtid

De tre ungene hennes lever nå i beste velgående etter å ha tilbrakt vinteren uten mor. Men dødeligheten blant bjørnunger er stor.

– De går et tøft liv i møte. De er sultne når de kommer ut av hiet, og er på langt nær utlærte jegere. De kommer til å forsyne seg av bær, maur og gamle kadaver. Senere vil de oppsøke andre matkilder.

Hva som vil skje dersom de angriper lam på beite, er for tidlig å si.

– Vi går et spennende år i møte. Ingen vet når og hvor de vil dukke opp neste gang, eller om de vil holde sammen som trekløver.

Rovviltansvarlig Vegar Pedersen i Statens naturoppsyn
For første gang på 60 år er det påvist et kull med bjørnunger i Nordland.

Disse unike videobildene viser tre bjørnunger i Junkerdal nasjonalpark i Nordland. Foto: Tore Veisetaune, Statens naturoppsyn/Statskog fjelltjenesten