Bjørnen slo til 150 meter fra bebyggelsen: – Nå er den blitt vel nærgående

Rune Berg var på tur med sitt treårige barnebarn, da han kom over lam med opprevne mager – bare 150 meter fra bebyggelsen.

Bjørnedrept lam på Nordnes 180813. Utspist i bryst

Rune Berg var på søndagstur med barnebarnet da han kom over dette døde lammet. – Ingen tvil om at det er drept av bjørn, sier han.

Foto: Vegar Pedersen, SNO og Ola Helness, NRK

Det var Bergs elghund som først oppdaget at ikke alt var som det skulle da han gikk søndagstur med sitt treårige barnebarn i skogen like ved der han bor på Nordnes i nordlandskommunen Saltdal, skriver Avisa Nordland.

– Hunden begynte å markere noe voldsomt, så jeg skjønte at her var det noe spesielt på ferde. Like etter oppdaget jeg et dødt lam. Magen var revet opp, og min første tanke var bjørn, forteller Rune Berg, som jobber som utmarkskonsulent i Saltdal til NRK.no.

For å skjerme 3-åringen fra det makabre synet, gikk han ikke bort til kadavret.

– Jeg fikk varslet bonden, som igjen fikk varslet Vegar Pedersen i Statens Naturoppsyn (SNO).

SNO og bonden fant nok nok et kadaver like i nærheten.

– Det var ingen tvil om at det var bjørn som hadde vært på ferde, sier Rune Berg til NRK.no.

– Uforutsigbar

Bjørnedrept lam Nordnes 180813. Holdemerker på bak på lammet.

Lammet har klare holdemerker på bakpartiet.

Foto: Vegar Pedersen SNO

Det er ikke første gang Berg opplever Bjørn så nært boligen sin. Også i fjor opplevde familien bjørnebesøk.

– Det er merkelig at den kommer så nært bebyggelsen, spesielt når det er så mye bær i skogen. Den opptrer uforsigbart, sier Berg.

Fylkesmannen i Nordland ga mandag ettermiddag skadefellingstillatelse på bjørnen som herjer i Saltdal.

– Lisensjakten starter onsdag denne uka. Rovviltnemnda i kommunen har søkt Miljødirektoratet om lisensjakt både på øst- og vestsida av Saltdal, samt sørover mot Storjord. Vi er spent på om det blir godkjent. Det er mye sau i området, og dersom bjørnen fortsetter og tar sau, kan det fort bli dramatisk før sauenbøndene her, sier Berg til NRK.no.

Tidligere i sommer fra det vært jaktet på bjørn på vestsiden av Saltdalen. Det er ikke kjent om det er den samme bjørnen som nå herjer på østsiden.

– Men jeg vil anta at det er fkere bjørner som er på ferde i Saltdal, sier utmarkskonsulenten.

Har tatt 70 sau

Bjørnen har forsynt seg grovt i saueflokkene på Helgeland i sommer. Så langt i år er det bekreftet at mellom 65 og 75 sau er tatt av bjørn i Nordland.

Både i Saltdal, Hattfjelldal og i Hemnes har det vært gitt tillatelse til skadefelling av bjørn, og nå på onsdag starter lisensjakt på tre bjørn her i fylket.

Ikke avlys bærturen

Statens naturoppsyn mener folk ikke har grunn til å være bekymret.

– Det er ikke hverdagskost at bjørnen tar sau så nær bebyggelsen, men bjørnen går etter maten. Imidlertid er det ingen fare for at den skal angripe mennesker. Bjørnen ser ikke på mennesker som mat, så du trenger ikke avlyse bærturen, sier rovviltansvarlig Vegar Pedersen i Statens Naturoppsyn til NRK.no.

Ikke spill død

Men skulle du treffe på bjørnen gjelder ikke det gamle rådet «spill død».

– Normalt sett vil en brunbjørn trekke seg unna folk. Men dersom du går på en bjørn, gi deg til kjenne, snakk høyt og la den få ferten av deg. Trekk deg deretter rolig tilbake, sier Vegar Pedersen.

Det nasjonale bestandsmålet for bjørn i Norge er fastsatt til 13 årlige ungekull. Ett av dem skal være i Nordland.

Janne Sjelmo Nordås

Vi ha hiuttak av bjørn

Bjørnejakta kunne ifølge jegerne vært langt mer effektiv dersom de fikk slippe løs hundene sine. Men det setter båndtvangen en stopper for.

Bjørnejakt bremses av båndtvang