Bjørn tatt på fersken

– Et voksende problem, sier sauegjeter.

Bjørn

SYNDEREN: Klokka ett på natta utløste bevegelsessensorene kameraet, og bjørnen ble tatt på fersken.

Foto: Frank Hepsøe

22. juni fant Finn David Lund en av sine sauer drept en kilometer fra gården sin ved Svenningdalen i Grane kommune i Nordland. Dagen etter kom sauegjeter Frank Hepsøe opp og moterte opp viltkameraet. Klokka ett, natt til 2. juli utløste et stort dyr bevegelsessensorene på kameraet, og synderen var avslørt.

Frank Hepsøe

TILSYNSTURER: Frank Hepsøe er sauegjeter og er ofte ute på tilsyn om natten.

Foto: Privat
Etterforskes

Når sauen er tatt av fredet rovdyr, får sauebonden erstatning, men det må først bevises. Statens Naturoppsyn var oppe og undersøkte og obduserte dyret for å finne dødsårsaken. Etter å ha flådd dyret lot de det ligge.

– Bildet jeg fikk tatt i etterkant er vel et sterkt indisium, men vil ikke bli godtatt som hundre prosent bevis. Typiske spisemerker på jur og brystfett taler også for at bjørnen står bak, sier sauegjeter Frank Hepsøe.

Økende problem

– De siste årene har det vært et høyt tap av sau til rovdyr. Bildet viser at bjørn er i området, og da må vi passe ekstra godt på sauene. Vi har tilsynsturer der gjetere går og leter.

Så lenge Staten har bestemt at det skal være rovdyr i marka, tror Hepsøe at problemet vil være der.

– Det er tragisk for bøndene at problemet er der. Spørsmålet er hvor stor rovviltbestand vi skal ha. Mengden rovdyr har økt for hvert år, og det har antallet sauekadavre også. Tidligere var det nesten ikke tap av sau, sier gjeteren.

Spennende yrke

Sauegjeterne fungerer som tilsynsmenn og kontrollerer ulike områder. De går ofte på nattestid, når rovdyrene våkner.

– Natta er en helt annen verden enn dagen, da er rovdyrene ute og regjerer. De venter ikke å treffe på mennesker. Det er spennende og et realt adrenalinkick når du vet at bjørnen er i nærheten. Du blir obs på lyder og det som skjer rundt seg, sier den entusiastiske mannen.

Bjørn

ROVDYR: - Bjørnen var i hvertfall ikke liten, sier Frank Hepsøe.

Foto: Frank Hepsøe

Frykter nærkontakt

Frank Hepsøe har heldigvis ikke opplevd nærkontakt med bjørn, men hvis det skulle skje kan det være godt å ha med geværet sitt.

– Vi kan bruke geværet som nødverget hvis bjørn angriper oss eller dyr, men vi kvier oss for å bruke geværet, for dette er jo et fredet dyr som nesten gjør oss skyldig til det motsatte er bevist.

Hva mener du om rovdyrforvaltningen?