BJØRN JENS: Mackøl og måsegg

Han er kjent for ramsalte betraktninger om hverdagslivet. Bjørn Jens' største sommerslager er "Mackøl og måsegg", som er tredje låt ut i NRK Nordlands kåring av Tidenes Nordlandske Sommersang.

Bjørn Jens Kristiansen

SYNGER OM HVERDAGSLIVET: Bjørn Jens.

Foto: NRK

Sommersang 3: Mackøl og måsegg

HØR: "Mackøl og Måsegg" her!

Bjørn Jens er født i 1958 i Sandnessjøen og debuterte med albumet "Mackøl og måsegg" i 1988 der tittelsporet og "Sjømann" ble gjengangere på radio. Han sang på dialekt og fortalte om sine opplevelser som sjømann i ramsalte betraktninger om hverdagslivet.

Året etter vakte han oppsikt med albumet "Midnattsol" og den omdiskuterte sangen "Til helvete med kvinnfolk" der et samlivsbrudd ble skildret fra mannens ståsted.

Nashville forever

I 1991 samarbeidet han med Oluf i "No må du skjærpe dæ gutt" som ble nok en landeplage. Gjennom hele karrieren har Bjørn Jens samarbeidet med ulike musikere og produsenter både i Norge og i Nashville, der flesteparten av hans album er spilt inn.

På norsk er han kjent for sine folkelige og ofte kontroversielle tekster, mens han på engelsk synger mer tradisjonelle kjærlighetssanger.

De nære ting

Blant annet har han sunget om rederienes utflagging i "Ingen norske flagg", et skilsmissebarns betraktninger i "Ny pappa", Torghatten-ulykken i "Du kan høre hjertet mitt slår" og en av hans mest populære konsertfavoritter er balladen "Oddemann" som handler om hans avdøde bror.

Nordnorsk kugutt

Stilmessig har Bjørn Jens alltid vært tro mot countryen, og har på de seneste utgivelsene blitt mer rendyrket og tro mot de opprinnelige countryrøttene. Han har alltid turnert mye og på den måten skaffet seg et stort og trofast publikum over hele landet.

I 2003 mottok han Alstahaug kommunes kulturpris.

Slik stemmer du:

Er "Mackøl og måsegg" (låt nummer 1) med Bjørn Jens din favoritt? Send din stemme via sms. Start meldingen med NID, lag et mellomrom, og skriv tallet 1. Så sender du meldinga til 1987. Det (kr. 3,- per melding).

12 låter - fire uker

1. juli kjører NRK Nordlands morgenradio i gang kåringen av Tidenes Nordlandske Sommersang. I fire uker presenterer vi nordlandske artister som har gitt oss iørefallende sommermelodier. Hver fredag kårer vi en ukevinner, og i uke 31 blir det spennende finalerunde, med kåring av Tidenes Nordlandske Sommersang fredag 1. august.

Og det er DU som bestemmer!

Sangene presenteres tirsdag, onsdag og torsdag. Du kan stemme på din uke-favoritt på SMS fra torsdags morgen kl. 09.00 og helt frem til fredags morgen kl. 08.00. Ukevinneren avsløres i fredagens morgensending før klokken 09.00. De fire ukevinnerne skal så gjennom en finalerunde i uke 31, hvor lytterne gjennom hele finaleuka stemmer frem den endelige vinneren.

1. august får vi svaret på hvilken av melodiene som kan smykke seg med tittelen Tidenes Nordlandske Sommersang.

Hør: Bjørn Jens snakke om "Mackøl og måsegg" her!