Hopp til innhold

Biskop: – Justisministerens forslag gjør meg urolig

Justisminister Anders Anundsen vil avvikle kirkeasyl-ordningen i Norge. – Det gjør meg urolig, sier biskopen i Sør-Hålogaland.

Tor B. Jørgensen

Tor B. Jørgensen mener kirkerommet er hellig, og vil ikke at politiet skal kunne ta seg inn for å hente mennesker som skal kastes ut av Norge.

Foto: Kari Skeie / NRK

Vårt Land skrev i går at justisminister Anders Anundsen i et brev til Politidirektoratet (POD) instruerer Norges politisjef om å få avsluttet ordningen med kirkeasyl innen neste jul.

– Justis – og beredskapsdepartementet legger til grunn at det tas initiativ til dialog med Kirken i løpet av 2014 med sikte på å finne en felles løsning med Kirken som bidrar til at vi julen 2014 ikke lenger har personer med utreiseplikt som har tatt bolig i norske kirker, skriver departementet.

Det brevet har biskop Tor B. Jørgensen lest, og det gjør ham urolig.

– På et prinsipielt grunnlag er jeg veldig urolig for at det skal inngås en avtale omkring dette mellom politiet og Kirken, sier han til NRK.no.

Og fortsetter:

– Fra gammelt av har kirkerommet vært hellig, og inn dit skal ingen trenge inn med makt. Det er et grunnleggende og viktig prinsipp. Jeg håper ikke Kirkens folk går med på dette.

16 personer i kirkeasyl

I dag sitter det omkring 16 personer i kirkeasyl i Norge, ifølge Vårt Land. Fire av disse befinner seg i Nordland.

I Gildeskål sitter det to kongolesere. I Pinsekirken i Stokmarknes sitter søskenparet Jelena og Bogdan Gerasimova.

Men selv om Jørgensen vil holde kirkeasyl-ordningen hellig, mener han det kun bør brukes i nødstilfeller.

– Vi oppfordrer ikke folk å bruken kirken aktivt og politisk. Kirkeasyl er ingen blivende institusjon for folk som skal ut av landet. Kirkeasyl skal grunnleggende kun dreie seg om et kortere opphold for folk i nød.

– Kirker egner seg ikke for lengre opphold

– I hvilke situasjoner mener Kirken folk har grunner til å gå i kirkeasyl?

– Jeg vil ikke være veldig presis på det, fordi vi ikke ønsker å oppfordre til bruk av kirkeasyl. Jeg har aldri sagt til noen: «kom til kirka, her er du trygg».

– Men de sakene som jeg mener kan være aktuelle, er for eksempel hvor det er folk som har konvertert. Da kan de bruke kirkeasyl til de har fått prøvd sin sak i rettssystemet.

– Noen ganger trenger en også kanskje noe tid på seg når utreise tidspunktet nærmer seg. Kirkeasyl kan være en buffersone hvor man kan summe seg og snakke med fornuftige folk om det å forlate Norge.

Jørgensen understreker også at kirkeasyl er krevende for både de det gjelder og får den lokale menigheten.

– Det er få kirker som egner seg for opphold i det hele tatt. Det er også vanskelig for den lokale menigheten å ha ansvaret for folk i nød, sier han.