Hopp til innhold

Biskop vil at Norge skal forby bruk av atomvåpen

Biskop Tor Berger Jørgensen skal i august på pilegrimstur til Japan for å minnes de som døde under bombingen i 1945. Han ønsker at regjeringen skal forby bruk av atomvåpen.

Tor B. Jørgensen

Ønsker forbud: Biskop Tor Berger Jørgensen ønsker at Norge skal forby bruk av atomvåpen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Biskop i Sør-Hålogaland bispedømme Tor Berger Jørgensen reiser i starten av august til Hiroshima og Nagasaki, for å minnes de som døde av atombombene USA slapp over Japan under 2. verdenskrig.

– Mange trodde jo at spredning av atomvåpen skulle ta slutt etter den kalde krigen, og det er gjort en del avtaler om ikke-spredning, men det avgjørende skrittet å forby bruk av atomvåpen, det har man ikke gjort, forteller Jørgensen til NRK.

Har møtt de overlevende

Det er Kirkens Verdensråd som arrangerer turen til Japan, og flere av verdens kirkeledere skal delta. Jørgensen har tidligere jobbet som misjonsprest i Japan for den norske kirke, og møtt flere av de overlevende etter bombingen i Hiroshima og Nagasaki.

USAs første atombombe brukt i krig slippes over den japanske byen Hiroshima 6. august 1945.

USAs første atombombe slippes over Hiroshima 1945.

Foto: SCANPIX Sverige / SCANPIX

– Jeg har snakket med dem om deres erfaringer, det er veldig sterkt å høre hva de forteller. Det er skremmende å høre hva de opplevde både dagen bombene falt, men også dagene som fulgte, sier Jørgensen.

Flere av de overlevende taler for nedrustning og et forbud mot atomvåpen. Jørgensen synes det er viktig å markere hendelsene som skjedde for 70 år siden.

– Det er viktig for å oppfordre verdens ledere til å gå inn for et forbud mot atomvåpen. Dette er viktig å markere hvert år, også etter et eventuelt forbud mot atomvåpen. Vi må ikke glemme denne hendelsen.

– Har en moralsk og politisk forpliktelse

The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons(ICAN) er en global kampanje som oppfordrer verdens regjeringer til å inngå en avtale om å forby bruk av atomvåpen. Rådgiver Sigrid Heiberg i ICAN ønsker budskapet til biskopen og de andre kirkelederne velkommen.

– Vi er helt på linje med Kirkens Verdensråd. Det er oppsiktsvekkende og veldig synd at Norge ikke lenger har en ledende rolle innenfor atomnedrustning. Det ligger en moralsk og politisk forpliktelse her, og vi jobber for det samme målet som kirkelederne, sier hun til NRK.

I strid med NATO-forpliktelser

Flertallet på Stortinget er for et forbud av atomvåpen. Høyre og Fremskrittspartiet er imot et slikt forbud. Den rødgrønne regjeringen tok i 2013 et initiativ for å forby bruk av atomvåpen, noe som ble videreført av Østerrike.

Men det er vanskelig for Norge å gå inn for et forbud i dagens politiske landskap, mener Utenriksdepartementet.

– Budskapet som vi får fra våre NATO-allierte, er det samme som den norske regjeringen har gitt: Å gå inn for et forbud nå, vil ikke være i samsvar med våre NATO-forpliktelser, sa statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet til NRK tidligere i år.