Biskop får 1. mai-kritikk av Frp-topp

Flyktninger og søndagsåpne butikker er blant temaene biskop Tor B. Jørgensen tar opp i sin appell på arbeidernes dag. Det liker Fremskrittspartiets Kenneth Svendsen dårlig.

Tor B. Jørgensen

Biskop Tor B. Jørgensen gleder seg til 1. mai-talen i Sulitjelma. For ham er dagen viktig.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Biskopens tale skjer i forbindelse med arbeidernes internasjonale kampdag i Sulitjelma i Fauske kommune i ettermiddag.

Tor B. Jørgensen, som er i det gamle gruvesamfunnet på 1. mai for fjerde gang, legger ikke skjul på at dagen er spesiell.

– Det er en veldig viktig dag for meg. En dag som viser hvor utrolig viktig kampen for solidaritet har vært. Samfunnet vårt ville ikke vært det samme uten en sosialdemokratisk bevegelse, sier biskopen i Sør-Hålogaland til NRK.

– Hvorfor ønsker du å holde 1. mai-tale?

– Jeg taler stort sett der jeg blir invitert til å komme. Når det er sagt spiller 1. mai en viktig rolle både i den norske- og internasjonale historien, men også for meg personlig. Så dette gleder jeg meg til.

Flyktninger og søndagsåpne butikker

Hovedtemaet for 1. mai-talen er ifølge Jørgensen solidaritet inn i en tid han oppfatter som en slags dyrking av grådighet.

Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen (Frp)

Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen fra Frp frykter biskopen skal kritisere regjeringa i 1. mai-talen.

Foto: Munevver Yildiz / NRK

– Der vil jeg blant annet inkludere temaer som flyktninger, papirløse i landet vårt, og søndagsåpne butikker. Dette fordi kirkemøtet i den norske kirke har vedtatt sterke uttalelser om det, hevder han.

Biskopens politiske engasjement møter liten forståelse hos Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Kenneth Svendsen.

Han frykter Jørgensen skal bruke anledningen til å rakke ned på regjeringa.

– Hvis budskapet blir partipolitisk tale, for eksempel kraftig kritikk av regjeringa, synes jeg det vil være svært problematisk, forklarer stortingsrepresentanten fra Nordland overfor NRK.

Meldte seg ut av kirka

Svendsen, som også er andre visepresident på Stortinget, understreker at han ikke har problemer med at biskopen stiller opp i Sulis på arbeidernes internasjonale kampdag.

– Jeg synes faktisk det er bra at han reiser til Sulitjelma for å holde tale i dag, fordi biskopen også er biskop for arbeiderklassen. Problemet er hva han kommer til å si.

– Legger han breisiden til i én retning vil jeg synes det er veldig problematisk.

Frp-toppen markerte seg tidligere i år, da han i protest meldte seg ut av statskirka på grunn av Jørgensens engasjement.

– Kirka har utviklet seg mer og mer mot et politisk parti enn det en kirke skal være, blant annet ved biskop Tor Berger Jørgensens politiske utspill, sa Svendsen til NRK den gangen.

Vil gjerne møtes

Biskopen i Sør-Hålogaland avviser at han har planer om å kritisere regjeringen, og setter seg gjerne ned med Fremskrittspartipolitikeren for å diskutere saken.

– Jeg ønsker en kirke som er opptatt av verdier, også ned mot den politiske virkelighet. Da kan det fort bli uenighet. Jeg skulle helst tatt den diskusjonen med Svendsen før han meldte seg ut av kirka, men vi kan jo kanskje se på muligheten for å melde seg inn igjen, smiler Jørgensen.