Hopp til innhold

Billigste strøm på 15 år, og utviklingen vil fortsette

Sen snøsmelting og mye nedbør gjorde strømprisene i tredje kvartal til de laveste i Norge siden 2000. – Vi tror prisnivået kommer til å være på et lavt nivå en stund, sannsynligvis forbi 2020, sier produksjonssjef i Nordkraft.

12. juni og fortsatt store snømengder på innlandet i Nordland. Her fra Lomi i Sulitjelma.

Dette bildet fra 12. juni i Lomi i Sulitjelma viser at det fortsatt var store snømengder på innlandet i Nordland.

Foto: Statskog Fjelltjenesten/ Stein Ove Johannessen

Snittprisen for tredje kvartal var på 11 øre per kilowattime.

– Det er under halvparten av hva strømmen kostet for et år siden, og det laveste prisnivået for et kvartal siden år 2000, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

I juli var det svært lite vann i landets magasiner, men nå er de nesten fulle. Aldri før har NVE sett så stor økning i magasinfyllingen i løpet av ett kvartal.

– I begynnelsen av juli lå det hele 30 terawattimer energi lagret som snø på fjellet. Det tilsvarer omtrent en firedel av strømmen vi produserer på ett år. I tredje kvartal smeltet det meste av dette, og i tillegg regnet det mye i Sør-Norge, sier Sanderud.

Tilbyr historisk lav strømpris

Strømprisene krafthandler Bjørn Steffensen i Kraftinor nå tilbyr sine kunder i Nord-Norge er historisk lave priser.

– Vi regner med at spotprisen i 2015 vil havne i underkant av 20 øre per kilowattime. Vi må tilbake til 2001 da prisen lå på 18,9 øre for å finne lavere spotpris, sier han til NRK.

Han tror prisfesten for norske strømkunder fortsetter i årene framover.

– Det er grunn til å tro at vi ikke får årspriser over 30 øre fram til 2020, sier Steffensen.

Vil være lave forbi 2020

Produksjonssjef Marius Larsen i Nordkraft tror prisnivået kommer til å være på et lavt nivå en stund.

– Sannsynligvis forbi 2020. Likevel vil man oppleve sesongvariasjoner, der prisene om vinteren vil være høyere enn om sommeren. Hvor mye høyere vil avhenge av temperatur og nedbør, sier han til NRK.

Kraftprodusentene jubler ikke

Bunnlinja til kraftprodusentene kommer ikke til å bli lystig lesing framover.

På lang sikt skal prisene opp. Dette fordi dagens nivå ikke er lønnsomt for noen av produsentene, uavhengig av teknologi. Hvis ikke prisene hever seg vil eldre kraftverk og kapasitet tas ut av markedet når de når slutten av sin levetid, sier produksjonssjefen.

Mens Nordkraft venter på at prisene skal stige forkuserer selskapet på å drive på å drive effektivt.

– Vi jobber med å skaffe en kapitalstruktur som sikrer situasjonen, men også på å skape nye inntekter som ikke baserer seg på strømprisen alene, sier han til NRK.