Hopp til innhold

Bilister stikker fra elgpåkjørsel

Elgjegere i Alstahaug har hatt sin fulle hyre med å avlive trafikkskadet elg under årets jakt. Skogbruksjef er sjokkert over at mange stikker fra ulykka når de kjører på elg.

Påkjørt elg

FORLATT: Denne elgen ble påkjørt av en bil på E6 i Saltdal.

Foto: Rune Berg / Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg har mottatt fem meldinger om at det er felt elg med brukne føtter og andre skader. Fire av disse dyrene er helt tydelig påkjørt av bil, men dette er ikke rapportert inn. Alle tilfellene er fra Offersøy og Tjøtta, sier skogbrukssjef Ragna Gunn Bye i Alstahaug kommune til Helgeland Arbeiderblad.

I dette elgrike området på Alstenøya går fylkesvei 17, den såkalte Kystriksveien, som er sterkt trafikkert.

Bye mener folk må ringe politiet med en gang etter ei ulykke.

Store lidelser

– Elgene hadde tydelig vært igjennom store lidelser, og er ikke lenger menneskemat, sier skogbrukssjef Ragna Gunn Bye til NRK.no.

Hun er bekymret over at det har vært såpass mange slike tilfeller i år.

Likevel har hun forståelse for at det er dramatisk å oppleve en elgpåkjørsel.

– Bilisten kan være i sjokk etter kollisjonen, og dermed glemme å melde fra. Men man må ringe politiet når man har fått summet seg, sier Ragna Gunn Bye.

Avkuttet bein

Det valr elgjeger Steinar Røsvoll, som også er ettersøksleder i Viltnemnda i Rana som under elgjakt i Alstahaug kom over tre av de skadde elgene.

– Den ene var en liten kalv som hadde fått revet av det ene beinet. Den hadde også tydelige skader i siden etter en kollisjon med bil. Den var også avmagret og tydelig forlatt av moren, forteller Røsvoll til NRK.no.

Senere kom jaktlaget over to elger til som hadde bruddskader i føttene. Også disse ble avlivet, forteller jegeren.

Som ettersølsleder i Viltnemnda er han ofte i kontakt med bilister som har opplevd ublide møter med skogens konge på veiene.

– Fullstendig uakseptabelt

– Det er helt helt uakseptabelt å ikke melde fra, enten elgen er påkjørt eller skadeskutt, sier Røsvoll.

Han ser ikke bort fra at mange bilister handler i god tro, og unnlater å melde fra fordi de tror ikke tror at elgen ble skadet.

– De hører et smell, ser dyret springe inn i skogen og gambler på at det gikk bra. Men ring politiet likevel. Dyret kan likevel være skadet. Dette vil Viltnemnda kunne avdekke, sier han.

Mer elg, flere påkjørsler

Førstekonsulent Gunn Karstensen ved Fylkesmannens miljøvernavdeling i Nordland sier det ikke tall på hvor mange elgpåkjørsler som ikke blir meldt.

– Derfor er det vanskelig å si om de er en reel økning. Det vi kan si er at stadig flere elg blir påkjørt i trafikken. Det har sammenheng med den økt elgbestanden, sier hun til NRK.no.

2000 elg dør hvert år

Hvert år blir over 2000 elger drept på norske veger og jernbane, og skadene koster samfunnet en kvart milliard kroner i året.

– Et samfunnsproblem som de lokale viltnemndene har ført seg maktesløse overfor, forteller leder Rune Berg i Viltnemnda i Saltdal.

Nå vil norske myndigheter etablere regionale samarbeidsorgan for å få ned antall påkjørsler av vilt.

Nord-Trøndelag har allerede utarbeidet et slikt organ, og antall påskjørsler ble redusert med 60-70 prosent.