Hopp til innhold

Her blir bilen omringet av blodsugende insekter

– De var så aggressive at det føltes som en Hitchcock-film, sier nordlendingen.

Bilen til Cato Lund fra Sulitjelma er omringet av klegg.

Cato Lund turte seg ikke ut av bilen, da den ble omringet av klegg på Giken i Fauske mandag.

Det strålende sommerværet i Nord-Norge er ikke bare godt nytt for nordlendingene. Rekordvarmen har også gitt ideelle klekkeforhold for kleggen.

– Jeg har alltid opplevd klegg om sommeren siden barndommen, men aldri de mengdene vi har nå, sier Cato Lund fra Sulitjelma i Fauske i Nordland.

57-åringen var mandag på jobb for kraftselskapet SKS, og skulle kontrollere en rist ved et inntaksmagasin i fjellsiden ved Giken i Fauske. På vei opp mot anlegget oppdaget han plutselig at han ikke var alene på veien.

– Jeg kjørte gjennom en del skogsområder, og der fikk jeg dem på slep. Da jeg kom fram måtte jeg bare ta fram mobiltelefonen og filme. Det var helt ekstremt, sier han til NRK.

– Akkurat som hagl

Lund slo av motoren, og ventet på at kleggen skulle stikke av. Men etter 15 minutter begynte han å innse at det ikke ville skje.

– Det hørtes ut som det haglet. Kleggen smalt inn i bilen, og jeg mintes en film fra Hitchcock om fugler som går til angrep på mennesker. Det var litt ekkelt, men jeg er vant til klegg og visste at det ikke var noen fare.

Cato Lund

Friluftsmann Cato Lund fra Sulitjelma i Fauske har aldri opplevd så mye klegg i fjellet som i år.

Foto: Privat

Den rutinemessige kontrollen av inntaksmagasinet i Fauske måtte derfor vente. Kledd i shorts og kortermet skjorte ville ikke 57-åringen utsette seg for et ufrivillig etegilde i fjellsiden.

– Jeg måtte bare kjøre ned igjen med uforrettet sak. De var så aggressive. Jeg går en del i fjellet, og den siste uken har jeg opplevd enormt med klegg i høyfjellet. Lengre oppe har den antagelig klekket senere, for i lavlandet er det nå mindre mengder.

Fulgte etter

Lund snudde bilen og begynte å kjøre ned igjen, men da fulgte kleggen etter.

– Jeg tenkte at jeg ville kjøre fra dem, men de hang på selv i 30 km/t. Da måtte jeg bare gi gass, for jeg ville ikke ha dem med meg, sier han.

– Hva med risten du skulle sjekke ved vannmagasinet?

– Jeg har ikke vært tilbake der i dag. Det står ikke om livet, humrer 57-åringen.

Trives i varmen

Kleggen tok første stikk

Kleggen er spesielt plagsom når det er varmt.

Foto: Gunnar Nævdal

Insektforsker Reidar Mehl er en av de som best kjenner til kleggen i Norge. Han er ikke overasket over at den blodsugende plageånden er spesielt utbredt i sommer.

– Kleggen flyr bare i varmt solskinn. Når det er kaldt blir derfor ikke folk plaget, men på varme dager kan klegg og mygg være veldig plagsomme når de kommer i store mengder, sier han til NRK.

Og i motsetning til myggen, som vi knapt kjenner når den stikker, går kleggen hardere til verks når den angriper sitt offer.

– Den har grovere stikkeredskaper, så den kjenner vi. Både knott og klegg snitter et skikkelig sår, de sager hull som de suger blodet fra, sier Mehl.

Reidar Mehl

Insektekspert Reidar Mehl

Foto: Trond Vestre / NRK

– Fritt for olje

I Sulitjelma håper Cato Lund at klegg-invasjonen snart vil gi seg. Men han har et effektivt motmiddel han bruker når han er ute i terrenget.

– Jeg var på hytta i helga, og da duret det i ørene konstant. Men jeg smurte meg med et insektsmiddel jeg kjøpte på Filippinene. Det likte den dårlig.

– Har du et tips til andre, som ikke har vært på Filippinene?

– Lavendelolje som selges i butikkene virker å være ganske brukbart, men det er visst helt fritt på Fauske, sier Lund.

Den nå pensjonerte insektforskeren Reidar Mehl sier det kan være vanskelig å slippe unna kleggen, men at det kan hjelpe å kle seg i lyse klær.

– Kleggen går etter synet, og ser det den skal angripe. Den bruker også Co2 fra pusten vår til å finne fram, men går hovedsakelig etter mørke gjenstander som beveger seg.

Har du tips til hva som kan hjelpe mot kleggen? Kom gjerne med forslag i vårt kommentarfelt.