NRK Meny
Normal

Oppsiktsvekkende bilbergingsulykke opp for retten igjen

Bilbergeren og den litauiske vogntogsjåføren måtte dele skylden etter den dramatiske utforkjøringen i Leirosen i 2012. Nå møtes partene i lagmannsretten.

Tirsdag starter ankesaken etter uhellet i Leirfjord der bilen til Helgeland Bilberging ble dratt av vegen av et litauisk vogntog i fjor.

– Det er den norske bilbergeren som gjør feilen og som også har ansvaret, noe tingretten var ganske klar på sist, sier advokat Ståle Hovda som representerer litauerne.

I tingretten ble partene dømt til skylddeling, men det aksepterte ikke forsikringsselskapene og nå skal lagmannsretten behandle spørsmålet.

Dramatisk bilberging

Det var 1. april 2012 den spektakulære utforkjøringen fant sted.

Bilberger Arnt Ove Brattbakk ble sendt ut til fylkesvei 78 i Leirosen ved Sandnessjøen for å bistå et utenlandsk vogntog som hadde problemer på det glatte føret.

Under slep av vogntoget fra Litauen fullastet med laks på glatt føre, veltet det utfor autovernet og dro med seg bergingsbilen ned ei 70 meter dyp skrent.

Brattbakk er lei

Bilberger Arnt Ove Brattbakk.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Bare sekunder før bergingsbilen forsvant ned skrenten sammen med vogntoget klarte Arnt Ove Brattbakk å hoppe ut.

– I løpet av få sekunder var bilen borte. Hadde jeg hatt på med sikkerhetsbeltet hadde jeg ikke vært her i dag, for jeg måtte ut i full fart, fortalte han til NRK.

Sjåføren av vogntoget, Dainius Sileika fra Litauen, ble funnet utenfor bilvrakene på bunnen av skrenten med alvorlige bruddskader og punkterte lunger. Han måtte tilbringe flere uker på sykehus, men slapp unna varige men.

Uenige om skyld

Det var Brattbakks forsikringsselskap som saksøkte forsikringsselskapet til det litauiske vogntoget. Ingen av partene var enige om hvem som hadde skylden for ulykken.

Motparten hevdet at bergingsoppdraget ble utført på en uforsvarlig og ufagmessig måte.

– Det er viktig å få frem hvor grunnleggende bilbergerens ansvar er når ulykken skjer under hans pågående berging. Det er han som bestemmer og han som har ansvaret, sier Hovda.

TV 2s nettsider kan du se den dramatiske videoen som er hovedbevis i rettssaken.

(Artikkelen fortsetter under)

Bergingsbil ulykke Leirosen

Sjåføren av vogntoget ble sendt på sykehus med alvorlige bruddskader.

Foto: Arne-Gunnar Johnsen

Bilbergingsselskapets forsikringsselskap, det danske ETU, blir representert av advokat Eivind Haug Kogstad. Han mener motparten må ta erstatningsansvaret.

– Det er samfunnsøkonomisk slik det bør være. Det er også i samsvar med folks rettsbevissthet, sier Kogstad.

I tingretten la advokat Kogstad vekt på at Sileika ikke hadde lagt på kjettinger og han hevdet at litaueren både røyket og snakket i mobiltelefon under bergingen.

Men retten mente partene måtte dele skylden:

«Etter rettens vurdering er begge sjåførene å bebreide for trafikkuhellet. Retten legger særlig vekt på at begge sjåførene er profesjonelle, og retten legger til grunn at begge hadde forutsetninger til å vurdere farene ved slepet, til tross for at det er bergingsbilsjåføren som leder bergingsoperasjonen».

Hålogaland lagmannsrett har satt av tre dager til saken.