Hopp til innhold

Bilberger vurderer boikott: – Vet ikke om jeg gidder å hjelpe dem lenger

Bilberger Arnt Ove Brattbakk på Helgeland har mest lyst til å snu når han får beskjed om utenlandske vogntog som havner i trøbbel. Nå vurderer han en boikott, og sier situasjonen går på motivasjonen løs.

Brattbakk er lei

Onsdag ettermiddag var det igjen kaos på veiene i Nordland. Blant annet sto to vogntog sto fast i Bustneslia i Rana. Nå er bilberger Arnt Ove Brattbakk fortvilt over situasjonen, og vurderer boikott.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

De siste dagene har historien gjentatt seg. Vogntog får store problemer etter snøfall, og dermed har det vært fullstendig kaos på norske veier.

Onsdag ettermiddag ble det travelt både for politi og bilbergere i Nordland.

Arnt Ove Brattbakk fra Helgeland Bilberging er blant dem som har hatt travle dager. Nå er han lei, og sier rett ut at han vurderer en boikott.

– Jeg vet ikke om jeg gidder å hjelpe dem lenger. Det er greit nok at vi skal bidra, og må jeg åpne veien, så gjør jeg jo det. Men jeg har mest lyst til å snu, sier den erfarne bilbergeren.

Senest onsdag ettermiddag måtte han ut og hjelpe en polsk sjåfør som kjørte ut og sperret veien ved Majavatn i Grane kommune på Helgeland.

Slike oppdrag har det blitt mange av de siste dagene.

Knut Danielsen

UP-sjef Knut Danielsen er klar i sin tale: – Utenlandske vogntog ødelegger livskvaliteten.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Bare i dag har det vært syv oppdrag, og kvelden er ennå ung, sukker han.

– Er det flere i bransjen som tar til orde for en boikott?

– Ja, jeg har snakket med flere, og mange er med meg på det. Det er synd vi må gå til det skrittet, sier Brattbakk.

– Ødelegger livskvaliteten

Debatten om utenlandske vogntog på norske vinterveier er blitt høyaktuell igjen.

Sjef for Utrykningspolitiet i Nordland, Knut Danielsen, er blant dem som har engasjert seg de siste dagene.

– Jeg er faktisk av den formening at disse utenlandske vogntogene som farter rundt på våre hovedveier forringer livskvalitet vår. Jeg har fått så mange telefoner fra folk som sier at de ikke tør å kjøre ut når føret er som det er nå. De frykter rett og slett hva som kan skje på veiene. Det betyr at folk ikke tør å dra dit de skal, og det forringer livskvaliteten, sa Danielsen til NRK.no.

UP-sjefen er én av dem som kjenner godt til hvordan det står til på veiene i fylket. Og han har selv fått føle på angsten for å være i trafikken.

– Jeg dro selv hjemmefra litt før klokken sju i morges, og jeg vurderte om jeg i det hele tatt skulle dra fra Bodø til Sortland, nettopp fordi jeg visste hva jeg kunne møte på veiene. Og frykten var ikke ubegrunnet, sa han til NRK onsdag.

– Venter bare på en ulykke

Det er en følelse bilberger Arnt Ove Brattbakk kjenner seg igjen i.

– Jeg er fullstendig enig med ham. Dette ødelegger livskvaliteten, og det er bare et spørsmål om tid før det skjer en alvorlig ulykke. Selv om jeg selvfølgelig ikke håper det skjer, understreker han.

Den erfarne bilbergeren har gjennom jobben vært på plass på flere dødsulykker iløpet av karrieren.

– Det er lite trivelig, og det siste du vil. Det er fullstendig bortkastet dersom liv går tapt. Hvis en familie mister livet fordi sjåførene ikke har utstyret i orden, sier han ettertenksomt.

Etter å ha berget den polske sjåføren ved Majavatn opp fra grøfta, er han oppgitt over situasjonen.

– Det blir bare oftere og oftere. Det siste året føler jeg at det har eksplodert med utlendinger, og de aner ikke hva som venter dem på norske veier. Jeg er ofte rystet over synet som møter meg, det er helt latterlig at det går an.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Trailer ved Bustneslia

To vogntog sto fast i Bustneslia i Rana onsdag ettermiddag.

Foto: Bjørn Bråthen

– Får avsmak

Han etterlyser tiltak fra mydighetene, og mener det haster.

– Grensekontrollen må bare stoppe disse. Det må gis mer penger, for vi kan ikke ha det slik som dette.

– Myndighetene må sette en stopper for de toaksla kjøretøyene. De fungerer som en dødsfelle på norske veier. Dessverre blir det ikke prioritert.

Brattbakk er midt i en rettsprosess etter at et vogntog dro med seg bergingsbilen utfor ei skrent i Leirfjord i mars i fjor.

Han sier rett ut at han er lei av å tjene penger på at utenlandske vogntog ikke forbereder seg på norske vinterveier.

– Det er jo en del av jobben å tjene penger, men jeg får avsmak. Vi sitter med skjegget i postkassa og venter på betaling. Da er det bedre med de som har norske papirer i orden, så slipper vi mas og venting i flere timer.

biler i kø

Det var lange køer på Mo fordi trailere og vogntok har problemer onsdag ettermiddag. Video: Frank Nygård