Hopp til innhold

Hijab (11) og søsknene ble truet på livet av kidnappere

– Vi var veldig redde, sier Hijab Hamber (11), som sammen med sine tre søsken ble bortført og holdt fanget av kidnappere i Sinaiørkenen. På Inndyr i Nordland satt en vettskremt far med krav om løsepenger.

Datteren til Bieday Hambeer

SEKS GRUFULLE UKER: Sammen med sine tre søsken ble 11 år gamle Hijab bortført av profesjonelle kidnappere i Sinaiørken. Der ble de vitner til tortur og drap på andre fanger. Denne uka ble de løslatt.

Foto: NRK

Mandag denne uken ble de fire barna til den eritreiske flyktningen Bieday Hambeer, som har vært kidnappet i Sinaiørkenen i Egypt, sluppet fri.

Da hadde de levd i fangenskap med lite vann og mat i seks uker. Store deler av tiden var de lenket sammen av kidnapperne for å ikke rømme.

– Vi var veldig redde da de kidnappet oss. Men da vi gråt, slo de oss, sier Hijab Hambeer (11) om tiden med kidnapperne.

Truet med å drepe en av de yngste i søskenflokken

Barna er nå i sikkerhet i Kairo, men opplevelsen de har vært igjennom preger dem.

– De sa at vi måtte betale løsepenger. Da vi sa at vi ikke hadde penger, truet de med å drepe en av de yngste i søskenflokken, sier Merhawi Hambeer (14) til NRK.

Han forteller at de flere ganger var så nær døden at en av kidnapperne sto klar med en kalashnikov. I siste liten ble han stanset av en av de andre.

At de fire barna nå er fri, er takket være en lokal innsamling i farens lokalmiljø på Inndyr i Nordland.

På noen korte uker samlet de inn 250.000 kroner for å få barna løslatt, ettersom UDI har som prinsipp å ikke utbetale løsepenger og derfor ikke kunne hjelpe i den akutte situasjonen.

  • Se TV-innslaget her:
From InfoDispatcher.SingleFileImporter

KIDNAPPET-070912T-NO-180956-SI

Kidnappet under flukt fra hjemlandet

Historien begynner i Eritrea – et av verdens verste regimer. Familien flykter, men i Sudan blir fire av barna, som er i alderen 11 til 14 år, kidnappet og fraktet til Sinai i Egypt med bil. Området er beryktet for sine mange kidnappingshistorier og det anslås at det nå sitter rundt 2000 personer i fangenskap hos profesjonelle kidnappere.

Der ble barna holdt fanget av kriminelle som truet med å selge ungenes organer hvis ikke kravet om løsepenger ble innfridd.

Vi var femten personer som ble holdt fanget i en slags lagerbygning. Det skjedde både drap og tortur der, sier Hambeer som tenker på de som ble igjen da de ble løslatt.

– Hver mandag og torsdag sjekket kidnappernekontoene for penger. Når det ikke var kommet noen penger varmet de opp metall som de brente ofrene med. Kun én annen person kan betale seg ut derfra. De andre blir nok ikke løslatt, sier han.

Sønnen til Bieday Hambeer

I TRYGGHET: Sønnen til Bieday Hambeer er nå i trygghet i Kairo. Nå er håpet at de skal kunne gjenforenes med faren.

Foto: NRK

Sluppet fri etter lokal innsamlingsaksjon

Bieday Razene Hambeer, barnas far, er flyktning og kom til Gildeskål i Nordland for fem måneder siden.

For tre uker siden begynte innsamlingen for å skrape sammen 250.000. Bedrifter, privatpersoner og fagforeninger har stilt opp. Sist fredag kom meldinga om at de hadde klart det.

Heldigvis holdt kidnapperne ord og barna ble sluppet fri natt til mandag.

Vi var så glad da vi hørte pappas stemme på telefonen etter at vi ble sluppet fri. Vi er så heldige som ble løslatt i lag, uten at noen av oss kom til skade, sier 14-åringen.

Også faren er naturlig nok lettet over utfallet av den dramatiske hendelsen.

– Jeg er veldig glad. Nå er de fri, sier han.

Ikke sikkert de får komme til Norge

Nå begynner familiens kamp om å få gjenforent familien.

– Ungene blir registrert hos ambassaden og det vil forhåpentligvis få fart på den gjenforeningssaken faren har hatt gående for å få ungene til Norge. Jeg tror det vil bety at UDI kan behandle saken fort og effektivt. Ungene er på egenhånd og har vært offer for menneskehandel. Det bør veie sterkt, sier Heidi Meland som er iniativtakeren bak støttegruppa til familien.

Flyktningtjenesten i Gildeskål ha bedt UDI formelt om å prioritere denne saka for familieinnvandring, ettersom det gjelder barn på flukt som har vært offer for menneskehandel.

– Saken gjelder mindreårige barn uten tilsyn i et land hvor de oppholder seg illegalt. De er ofre for trafficking , og det tilsier at UDI bør ta tak i denne saken umiddlebart. Vi har gjort vårt, nå er resten opp til norske myndigheter, sier Meland videre.

  • Se mer bakgrunn om saken:
Bieday Razene Hambeer fikk barna kidnappet

Bieday Razene Hambeer fikk barna kidnappet

Krever DNA-test


UDI har tidligere opplyst til NRK at de har mottatt søknad om familieinnvandring for to av barna.

– Disse sakene har nylig kommet inn til oss og er til behandling. Vi er kjent med barnas situasjon og kommer til å prioritere saken, sa Snorre Sæther som er leder for området for familieinnvandring hos UDI, til NRK mandag.

Men før UDI avgjør hva som skjer med barna vil de kreve DNA-test fra Hambeer.

– Det gjør vi for å få slått fast familierelasjonen. Det er nødvendig siden barna kommer fra et område hvor det er lite dokumentasjon, sier Sæther.

Håper å gjenforenes med faren

I Kairo håper 14 år gamle Hambeer at de blir gjenforent med faren.

– Vi har ingen andre å reise til.