NRK Meny
Normal

Ble kidnappet i Sinai - DNA-sommel gjør at de fortsatt er alene i Kairo

I seks uker var barna til Bieday Hambeer lenket sammen av kidnappere i Sinaiørkenen. Etter seks uker ble barna sluppet fri. Men sommel med en DNA-test gjør at de fortsatt ikke får reise til Norge.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

– Vi var veldig redde da de kidnappet oss. Da vi gråt, slo de oss, sa Hijab Hambeer (11) om tiden med kidnapperne til NRK.no i september.

– Vi var veldig redde da de kidnappet oss. Da vi gråt, slo de oss, sa Hijab Hambeer (11) om tiden med kidnapperne til NRK.no i september.

Da hadde hun og de tre søsknene blitt holdt fanget av kriminelle i seks uker. De levde under trusselen om at organene deres kunne bli solgt, og de var lenket sammen for ikke å rømme.

Men 3. september ble de sluppet fri, etter at Bieday Hambeer og hans støttespillere i Gildeskål i Nordland hadde samlet inn 250.000 kroner som de betalte som løsepenger til kidnapperne.

Selv om Hambeer og støttespillerne vant det første slaget, må de fortsatt kjempe.

(artikkelen fortsetter under)

Bieday Hambeer

Bieday Hambeer sitter fortsatt i Gildeskål i Nordland og venter på å få barna sine til Norge.

Foto: Privat

– Folk døde rundt dem

Barna sitter alene i Kairo, mens Utlendingsdirektoratet (UDI) jobber med å få dem til Norge. Støttegruppa begynner nå å bli utålmodig.

– Når vi tenker på at ungene ble sluppet fri i september, er det helt ubegripelig at det går både to og tre måneder for å få disse ungene til Norge, sier Heidi Meland, som leder familiens støttegruppe.

Meland sier at barna er veldig sårbare i Kairo. Opplevelsene i Sina-ørkenen var brutale.

– De er uten foresatte og er sterkt preget av det de har opplevd i fangenskap. Vi vet at folk har dødd rundt dem, de har sittet stripset sammen, de har blitt truet med våpen, de har blitt slått og kidnapperne har brukt saks for å plage dem, sier hun.

(artikkelen fortsetter under)

Ungene til Bieday

De fire søsknene ble holdt fanget av kriminelle i seks uker. De levde under trusselen om at organene deres kunne bli solgt, og de var lenket sammen for ikke å rømme.

Foto: Privat

Venter på DNA-test

Årsaken til at gjenforeningen hatt tatt tid, er at saken fortsatt er under behandling hos UDI.

Tidligere i høst sa leder for familieinnvandringssaker Snorre Sæthre at de kom til å kreve en DNA-test for å fastslå familierelasjonen mellom Bieday og barna.

Den testen er ennå ikke klar, men Sæthre sier i dag at UDI har purret på laboratoriet som skal gjennomføre testen.

– Uansvarlig

Bieday kom til Norge som kvoteflyktning, og derfor har han rett til å få barna sine hit til landet. Med tanke på omstendighetene, er Heidi Meland fortvila over behandlingen denne saken har fått.

– Jeg synes det er veldig uansvarlig av norske myndigheter å la det ta så lang tid. Barna skal til Norge, det vet vi, sier hun.

Bieday Razene Hambeer fikk barna kidnappet

Bieday Razene Hambeer fikk barna kidnappet.