Hopp til innhold

Betydelig snøskredfare i påskefjellet

Snøskredfaren er høy på Vestlandet, i Midt-Norge og i Nordland palmesøndag.

Redningsaksjon etter snøskred i Lofoten

Arkivfoto: 11. mars 2013 ble flere skiturister tatt av snøskred ved Hammarskaftet i Lofoten.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Ifølge skredvarslingen Varsom.no er det søndag betydelig snøskredfare i flere av regionene sør for Trøndelag. Det er områdene Fjordane, Hallingdal, Jotunheimen, Rauland og Voss som har fått faregrad tre. Også Svartisen-regionen i Nordland er spesielt utsatt for snøskred.

– Skredproblemet generelt i landet er knyttet til snøen som er kommet den siste tiden. Vi har hatt mye vær og vind, og dette har dannet tørre fokksnøflak i innblåste lesider og våte skred, spesielt i solsider, sier vaktleder Emma Barfod i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Betydelig snøskredfare er grad 3 på skalaen til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), grad 4 som betyr stor skredfare, er det høyeste nivået.

Selv små skred kan være dødelige dersom man havner i en terrengfelle, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat.

Torsdag denne uken holdt det på å gå galt for far og sønn da de begge ble tatt av skred på fjellet Geitgaljen i Lofoten.

Mindre fare til uka

Mandag senkes snøskredfaren fra faregrad tre til to i alle regionene.

– Vi har vedvarende svake lag i snødekket flere steder i Norge, men vi har ikke sett noe aktivitet i disse på lenge. Så lenge det ikke blir kraftig mildvær eller regn, forventer vi heller ikke noe skredaktivitet i disse gamle lagene, sier Barfod.

Generelt for påsketider er at det er lurt å passe seg for bratte solsider, for her kan skred lett løsne av seg selv, tipser NVE