NRK Meny
Normal

Tok 19 førerkort i forbindelse med biltreff

Erfaring forteller UP at sommertreffet på Arctic Circle Raceway tiltrekker seg råkjørere. Etter årets kontroll ble 19 førerkort inndratt.

Arctic Circle Raceway

Ut fra erfaringer vet UP at sommertreffet til ACR tiltrekker seg folk langveisfra og ønsket derfor å intensivere trafikkontrollene i området.

Foto: Frank Nygård / NRK

Knut Danielsen UP-sjef i Nordland

– Det kjøres altfor hardt. Svært mange av bilførerne tar altfor høy risiko og utsetter andre for stor fare, sier Knut Danielsen UP-sjef i Nordland.

Foto: Hilde Mangset Lorentsen

– At så mange er tatt er skuffende, men det viser at vår kontrollvirksomhet er særdeles viktig nå når sommertrafikken starter, sier UP-sjef Knut Danielsen i Nordland.

Utrykningspolitiet i Nordland har i helga hatt en målrettet trafikksikkerhetsaksjon på Helgeland.

Ut fra erfaringer vet UP at sommertreffet til ACR tiltrekker seg folk langveisfra og ønsket derfor å intensivere trafikkontrollene i området.

Sommertreffet er et årlig treff for flere tusen motorinteresserte på Artic Cirle Raceway som ligger ved Storforshei i Rana.

Råkjører på vei hjem

– Vi vet fra tidligere år at det kjøres fort når folk skal hjem etter Arctic Circle Race. Formålet med vår kontroll er å dempe hastigheten, unngå at det skjer uhell og ta vare på andre veifarende, sier UP-sjefen til NRK.no.

Og tallenes tale etter helgas kontroll viser at UP-sjefen fikk rett.

– I løpet av helga har det blitt beslaglagt 19 førerkort, det er utskrevet 36 forenklede forelegg for fartsovertredelser. Vi har også pågrepet 4 promillekjørere.

107 km/t i 50-sonen

En av de pågrepne promillekjørerne hadde i tillegg en hastighet på 107 km/t i 50- sone.

– Dette var på dagtid i et område hvor det ferdes mange barn, sier UP-sjefen.

Flere av de kontrollerte førerne var helt i grenseland for å ha overskredet den nedre grense for promillekjøring, og måtte vente på stedet inntil resultatet forelå.

Samtlige av de pågrepne for promillekjøring hadde en eller annen tilknytning til ACR.

– Kontrollene har både vært åpne og skjulte. Vi ønsket å ha fokus på fart og ruskjøring, altså de som tar høyest risiko i trafikken, sier Knut Danielsen.

– Tryggere i kontrollerte omgivelser

Til tross for en travel helg for UP, er ikke antallet forelegg høyt sammenlignet med tidligere år.

I 2011 skrev UP ut 131 forenklede forelegg til opp mot et million kroner i løpet av samme helg som sommertreffet ble arrangert.

– Vi synes selvfølgelig ikke noe om at folk kjører slik på veiene. Vi oppfordrer alle som kommer til treffene våre til å kjøre rolig og forsiktig til og fra. På arrangementene våre kan folk kjøre på banen, og det er der de skal prøve ut bilene sine. Vi mener det er tryggere å gjøre det i kontrollerte omgivelser, sa Øivind Østbø som var arrangør og informasjonsansvarlig for Sommertreff for tre år siden.

Video Sommertreff

ACTIONFYLT TREFF: Når bilentusiastene samles i Rana går det hardt for seg.

Arctic Circle Raceway

Arctic Circle Raceway i Rana.

Foto: Arctic Circle Raceway