NRK Meny
Normal

– Førerhytta på bergingsbilen er fullstendig knust

Søndag ble bilberger Arnt Ove Brattbakk (37) langt på vei verdenskjendis da han hoppet ut av bilen sin under ett sekund fra å havne utfor en stupbratt fjellskrent. I dag hentet han den opp igjen.

Arnt Ove Brattbakk

Arnt Ove Brattbakk konstaterer av førerhytta på bergingsbilen hans er fullstendig knust.

Foto: Tove Brattbakk

Arnt Ove Brattbakk har to bergingsbiler, og i dag hentet han opp både det litauiske vogntoget og sin egen bergingsbil.

Bergingsbilen lå under vogntoget og førerhytta var fullstendig knust, sier Arnt Ove Brattbakk til NRK.no.

Vemodig syn

Og det ble et vemodig øyeblikk for den erfarne bergingssjåføren.

– Jeg har kjørt den bilen siden 2006. Nå er det ingenting igjen, sier han.

Den sterkeste følelsen i dag er likevel gleden over å ha berget livet.

– Hadde jeg blitt med i bilen, ville jeg ikke stått her i dag, sier han ettertenksomt.

Han var aldri i tvil om at det var han selv som måtte utføre denne jobben.

– Det var noe jeg bare måtte gjøre. Nå føler jeg bare lettelse, sier han.

– Gikk over all forventning

Siden klokka 09 skjærtorsdag har Arnt Ove Brattbakk og tre kolleger fra Falck Mosjøen og tre fra Falck Mo i Rana vært i full sving i Leirosen med å hente opp vrakene av det litauiske vogntoget og bergingsbilen fra den 60 meter dype kløfta.

Først ble trekkvogna på vogntoget halt opp, og helt til slutt bergingsbilen. Klokka 17 var begge bilene halt opp i sikkerhet.

– Jobben har vært tidkrevende, men har gått over all forventing. Årsaken er nok at vi planla godt, sier Brattbakk, som berømmer sine kolleger.

Arnt Ove Brattbakk berger sin egen bergingsbil i Leirosen

Det er en komplisert aksjon når ett vogntog, en bergingsbil og 17 tonn laks skal berges opp fra et 60 meter dypt juv langs en trafikkert fylkesvei.

Foto: Tove Brattbakk

Materiellet skal nå fraktes til et lageret i påvente av at Statens vegvesen skal foreta en teknisk undersøkelse etter påske.

– En jævlig følelse

Den dramatiske søndagen startet med at Arnt Ove Brattbakk ble sendt ut til fylkesvei 78 for å bistå et litauisk vogntog som hadde kjørt seg fast på det glatte føret. Brattbakk fikk festet vogntoget til bergingsbilen og tauet vogntoget 100 meter for å slippe fram annen trafikk, men så gikk alt plutselig helt galt.

– I det vogntoget la seg over autovernet tar jeg tak i døra og hoppet ut. Jeg kjente jo at det dro i bilen. Det var en jævlig følelse, men jeg er bare glad for at jeg fikk hoppet ut.

– Jeg hadde ikke et sekund på meg en gang. Bilen var jo helt knust, så det der hadde jeg ikke overlevd, fortalte Brattbakk til NRK søndag kveld.

Dessverre gikk det adskillig dårligere for den litauiske sjåføren om bord i vogntoget. Han hadde ingen sjanse til å komme seg ut og ble med kjøretøyene ned fjellskrenten mellom 50 og 100 meter.

Brattbakk og en kollega sprang umiddelbart ned for å se til sjåføren.

– Vi fant han på utsiden av bilen. Han hadde tydeligvis blitt kastet ut, sier han.

Litaueren er nå til behandling ved sykehuset i Sandnessjøen.

Sett av millioner

Arnt Ove og Tove Brattbakk

Arnt Ove Brattbakk så det vanvittige opptaket sammen med kona Tove. – Jeg får aldri sånn flaks igjen i min levetid, sier han.

Foto: Ole-Christian Olsen

Videoen av Arnt Ove Brattbakk, som hoppet ut av bergingsbilen sekunder før den ble dratt ned fjellskrenten av vogntoget, har gått sin seiersgang på internett. Hovedpersonen selv tar oppstyret med knusende ro.

– Jeg har hatt minst 100 telefoner de siste dagene, fra inn- og utland. Jeg har nå prøvd å besvare alle så godt jeg har kunnet, sier han til NRK.no.

Allerede dagen etter sjokkopplevelsen var han tilbake på jobb, med sin andre bergingsbil. Og torsdag er han i gang med å hente opp bilen som ligger på bunnen av kløfta.

Komplisert bergingsaksjon

Arnt Ove Brattbakk berger opp sin egen bergingsbil i Leirosen

Vrakene skal fraktes til Mosjøen hvor de skal igjennom en teknisk undersøkelse.

Foto: Tove Brattbakk

Det er en komplisert aksjon når ett vogntog, en bergingsbil og 17 tonn laks skal berges opp fra et 60 meter dypt juv langs en trafikkert fylkesvei.

Det ble ryddet en midlertidig vei, som går parallelt med fylkesveien. Derfor blir ikke trafikken berørt av bergingsaksjonen.

NRK snakket tiligere i dag med Arnt Ove Brattbakks kone om arbeidet i kløfta.

– Vinsjene på bergingsbilene strakk ikke til, så vaierne måtte skjøtes først. Men det arbeidet går helt etter planen, sier Tove Brattbakk. Hun er både medeier og medarbeider i firmaet Falck Mosjøen Arnt Bilservice AS.

Sammen har de drevet med bilberging siden 2007.

Fortsatt på sykehus

Den litauiske vogntogsjåføren som fraktet laks for Marine Harvest på Herøy da ulykka inntraff er fortsatt innlagt på Helgelandssykehuset Sandnessjøen med alvorlige bruddskader.

Arnt Ove Brattbakk berger opp bergingsbilen i Leirosen

Skjærtorsdag var et helt team fra Falck i Mosjøen og Mo i Rana i sving med å fjerne vrakene fra kløfta.

Foto: Tove Brattbakk