NRK Meny
Normal

Berget av politijakka: – Jeg kjente blod da jeg strøk meg i nakken

En mann i 50-årene knivstakk politibetjenten da han ble stanset i en promillekontroll. Nå er han dømt for angrepet.

Fikk knivstikk mot halsen

REDDET AV JAKKA: Ronnie Fiskvik ble reddet av politijakka da han ble utsatt for et knivangrep under en promillekontroll i vinter.

Foto: Politiet / Politiforum

Mannen ble i Salten tingrett dømt til 10 måneders fengsel, skriver Avisa Nordland. Han er også dømt til å betale 15.000 kroner i oppreisning til politibetjenten.

Dommen beskriver angrepet som «særdeles grov vold med bruk av kniv». Mannen erkjente straffskyld for knivstikkingen.

Politibetjent Ronnie Fiskvik (24) takker uniformen for at han ikke ble alvorlig skadet under knivangrepet i fjor vinter. Han var ute på en helt vanlig patruljekjøring for Meløy lensmannskontor i Salten politidistrikt 17. januar i fjor da episoden skjedde.

Til nettstedet Politiforum har politibetjenten fortalt om hvordan en helt ordinær promillestopp ble til en kamp på liv og død.

– Ville ikke blåse i alkometeret

Fiskvik og hans jevngamle kollega hadde bestemt seg for å stanse en bil som kjørte foran dem. De fikk stoppet mannen, som kom ut av bilen. Politibetjentene fortalte da at de ønsket å gjennomføre en blåsekontroll.

Vi hadde ennå ikke kommet i posisjon for å visitere han, da jeg så at han tok hånden innenfor jakka.

Ronnie Fiskvik

– Da han skjønte det, ble han mindre velvillig, og sa noe om at han av helsemessige årsaker ikke kunne blåse i alkometeret vi hadde med, fortalte Fiskvik til Politiforum.

Politibetjentene, som kjente lukten av alkohol, ga mannen et ultimatum: Enten så måtte han blåse, eller så ville han bli pågrepet og tvunget til å avlevere blodprøve.

– Vi hadde ennå ikke kommet i posisjon for å visitere ham, da jeg så at han tok hånden innenfor jakka. I en svært rask bevegelse kom hånden ut, og jeg så det glimtet, uten at jeg så hva det var. Samtidig vendte han seg mot meg, og løftet hånden raskt over hodet, fortsetter Fiskvik.

Mannen tok sats, og bøyde knærne for å få inn et hardt slag med hele kroppstyngden sin. Fiskvik reagerte med å bøye hodet litt til siden på refleks, og gikk hardt inn i kroppen på mannen for å få ham ut av balanse.

Begge ble liggende på magen, før Fiskvik kom seg opp på ryggen hans. Han ble nødt til å bruke pepperspray for å få på håndjern, godt hjulpet av kollegaen.

– Fikk blod på fingrene

Knivblad

BLOD PÅ FINGRENE: Fiskvik fikk blod på fingrene da denne kniven ble trukket ut.

Foto: Politiet

Da de to politibetjentene omsider fikk kontroll på situasjonen, så Fiskviks kollega at det stod en kniv rett inn fra siden i jakkekragen på Fiskviks skinnjakke.

– Hun trakk den ut, og jeg fikk blod på fingrene da jeg strøk meg i nakken, sier Fiskvik til Politiforum.

Fordi de var de eneste betjentene på stedet, måtte de kjøre mannen inn til politistasjonen i Bodø – en drøy times kjøretur unna.

Fire lag med skinn

Vel fremme i Bodø tok kollegaene hånd om mannen, og Fiskvik fikk tatt skaden i nærmere øyensyn.

Kuttet i nakken var begrenset til et risp i halshøyde. Kniven hadde gått igjennom fire lag med skinn – to i selve jakka, to i kragematerialet i tillegg til to lag ulltrøye.

I dag takker Fiskvik skinnjakka for at han berget livet.