Hopp til innhold

Stor snøskredfare i hele Nordland og Troms: – Det regner som pokker

Faregrad 4 i så godt som hele Nordland og Troms, det er prognosen fra NVE onsdag morgen. I Narvik oppfordres innbyggerne til å holde seg innendørs. Fem boliger og 11 hytter er evakuert og flere hundre personer er isolert.

Det er ventet opptil 100 millimeter regn i Nordland i kveld. Narvik kommune oppfordrer innbyggerne til å holde seg innendørs.

Det er ventet opptil 100 millimeter regn i Nordland i kveld. Narvik kommune oppfordrer innbyggerne til å holde seg innendørs.

– Det regner som pokker, sier beredskapskoordinator Iris Bartholsen i Narvik kommune onsdag morgen.

Narvik kommune har satt ned krisestab, og ber folk holde seg innendørs. I dag bes også alle elever og ansatte ved Narvik videregående skole om å holde seg hjemme på grunn av uvær og stor snørkedfare.

Klokken 11 ventes nye rapporter fra NVE. De opplyser at det foreløpig ikke er noen grunn til å nedjustere farevarslene i landsdelen onsdag morgen.

For øyeblikket er faregraden på nest høyeste nivå - faregrad 4. Dette gjelder Salten, Svartisen, Ofoten, Lofoten, Vesterålen og Helgeland.

Faregrad i Nord-Norge onsdag morgen.

Onsdag morgen ser farevarslet for Nord-Norge slik ut. I store deler av landsdelen er det nest høyeste faregrad - nivå 4.

Illustrasjon: varsom.no/NVE

Det har vært rolig natt til onsdag, men regnet fortsetter å pøse ned i Ofoten.

Vi får se når det blir lyst og vi får nye rapporter fra NVE om farevarselet fortsetter. Det er ikke slik at man ikke skal gå på jobb eller skole. Likevel trenger man ikke å ferdes i rasutsatte områder. Man må gjøre seg noen vurderinger selv også, sier hun.

Skal gjøre vurderinger

I løpet av morgentimene skal kommunen ha møte med politiet hvor de blant annet skal vurdere om Beisfjordveien skal gjenåpnes.

Det er fare for flom, ras og underkjølt regn som fører til vanskelige kjøreforhold. Det skal bli spesielt dårlig vær fra i natt og framover.

– Hvis du ikke har noe ute og gjøre, bør du holde deg inne.

Det er ventet opp mot 100 millimeter nedbør i Nordland fra tirsdag kveld til onsdag kveld.

I tillegg er det store snømengder både i lavlandet og høyfjellet, og NVE har sendt ut melding om stor rasfare.

Regionsjef Knut Aune Hoseth i NVE

Regionsjef Knut Aune Hoseth i NVE sier det har vært en utfordrende situasjon i Nord-Norge det siste døgnet.

Foto: Therese Bergersen / NRK

Regionsjef Knut Aune Hoseth i NVE sier at situasjonen begynner å bedre seg, men at det har vært en utfordrende situasjon i store deler av Nord-Norge.

I forkant av situasjonen vi står i, har vi hatt et stort snøfall. I tillegg har det kommet et værskifte og mye nedbør i form av regn, det gir utfordringer, sier han.

NVE og vegvesenet samarbeider nå for å vurdere forholdene i Beisfjord hvor flere er avskåret fra omverdenen på grunn av ras.

Flere boliger evakuert

Narvik rådhus

Her inne i rådhuset sitter krisestaben som skal håndtere uværet utover kvelden.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen / NRK

Totalt fem hus og 11 hytter er i skredsonen.

I dag gikk politiet fra dør til dør for å evakuere boliger og hytter i det mest rasutsatte området inn mot bygda Beisfjord, hvor det gikk et stort snøskred mandag.

– Beisfjordveien er nå stengt, så de 750 innbyggerne vil bli isolert i et døgn. Vegen åpnes tidligst klokka 11 onsdag, sier Bartholsen.

Kommunen har fått satt opp båttransport i samarbeid med Narvik havn. Første båt går klokka 18 fra Narvik.

– Båten vil gå i kontinuerlig trafikk utover kvelden og natta og onsdag morgen. Folk må imidlertid belage seg på at det vil bli ventetid, da samme båt brukes til akutte hendelser, sier Iris Bartholsen.

Det er usikkert hvor lenge unntakstilstanden i Narvik kommune vil vare.

– Værgudene lever sitt eget liv. Vi må bare forholde oss til det som ekspertene vurderer. Ny vurdering kommer onsdag klokka 11. Da kan vi si noe om rasfaren.

Politiet: – Vær obs

Snøskred ved Beisfjord

SKREDFARE: Veien inn til Beisfjord stenger klokken fire, det melder Erik Iversen i Statens vegvesen.

Foto: Lars Erik Niia

Det er svært vanskelige kjøreforhold i hele Ofotregionen.

En buss med sju personer om bord kjørte av veien ved Virak i ettermiddag. Passasjerene er sjekket av helsepersonell og vurdert som uskadd. Deretter ble de sendt videre i annen buss.

Ett kjørefelt ble stengt, og trafikken ble dirigeres forbi ulykkesstedet. Veien er nå åpnet.

Tommy Bech, operasjonsleder i Nordland, ber folk være svært varsomme i hele Ofoten-regionen.

NVE var på befaring på stedet tirsdag formiddag.

Fylkesvei 751 som går mellom Fagernes og Beisfjord i Narvik kommune, er nå stengt.

Fylkesvei 751 som går mellom Fagernes og Beisfjord i Narvik kommune, er nå stengt.

Foto: Therese Bergersen / NRK

– Veien vil bli stengt inntil NVE og Statens vegvesen har foretatt en ny vurdering av skredfaren i området, sier beredskapskoordinator Iris Bartholsen i Narvik kommune.

Det er ventet store nedbørsmengder i hele Ofoten-området.

Uvær og kraftige snømengder de siste dagene har ført til flere snøskred i Ofoten-regionen mandag.

I Troms og kyst- og fjordstrøkene i Finnmark er det ventet at det vil bøtte ned fra tirsdag kveld og utover onsdagen. Her kan det lokalt komme opp mot 50 til 60 millimeter på 24 timer. I fjellet vil nedbøren komme som snø, og snøfokk kan gi utfordrende kjøreforhold på fjellovergangene.

Beisfjord

Slik så det ut i rasområdet tirsdag formiddag. Fylkesvei 751 som går mellom Fagernes og Beisfjord i Narvik kommune, er nå stengt.

Foto: Turid Haugen / NVE