Ordføreren i Steigen: – Tror folk rundt oss ser galskapen i dette

Politikerne i Steigen vil slå seg sammen med Bodø, selv om folket har sagt nei to ganger. Heller ikke Bodø ønsker sammenslåing. Så nå ber Steigen Stortinget om hjelp.

Ordfører Asle Schrøder i Steigen (SP)

Ordfører Asle Schrøder (Sp) er ikke helt fornøyd med situasjonen.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

– Med ni mot åtte stemmer vedtok kommunestyret i kveld at det skal sendes en henvendelse til Stortinget for å be om en sammenslåing mellom Steigen og Bodø, forteller Steigen-ordfører Asle Schrøder (Sp).

ordfører Asle Schrøder (Sp)

Ordføreren i Steigen sier det er stor uenighet mellom partiene i kommunen om hvor alvorlig situasjonen er.

Foto: Josef Tveit / NRK

Schrøder er ikke helt fornøyd med resultatet. Han ba egentlig om at forslaget skulle trekkes. Ordføreren er av den oppfatning at folkets mening veier tyngst, og i Steigen har lokalbefolkningen i to avstemninger sagt nei til samboerskap med Bodø.

Men en dramatisk situasjon krever dramatiske handlinger, mener Fred Eliassen som er leder for Steigen Arbeiderparti. Han mener situasjonen i nordlandskommunen er så prekær, at man for å berge økonomien er nødt til å slå seg sammen med Bodø.

– Vi er usikre på om vi i de tre neste årene kan gi et fullverdig tjenestetilbud. Vi er allerede presset og har ikke mer å hente. Ikke bare på skole og helse, men på alle felt, sier Fred Eliassen til NRK.

At Steigen i forrige uke bestemte seg får å beholde alle fire skoler i kommunen, gjør ikke den økonomiske situasjonen noe enklere.

Ordføreren i Bodø: – Regner med Stortinget spør oss

En ringerunde NRK har gjort til partier som sitter i Bodø bystyre viser at flertallet vil avvise nabokommunen. Partiene mener man skal respektere folkeavstemningene som har blitt gjort i Steigen.

– Det overrasker meg at Steigen på nytt vil ta opp denne saken. Jeg har en klar forventning om at Stortinget henvender seg til Bodø kommune, sånn at vi får anledning til å si hva vi mener, sier ordfører Ida Pinnerød (Ap).

– Når man ber folket om råd skal det mye til for å ikke lytte til det. Derfor er det en dårlig løsning å gå videre med dette, mener Pinnerød.

Tror ikke kampen er tapt

Bodø trenger ikke Steigen, men Steigen trenger Bodø, svarer Fred Eliassen.

– Vi kan ikke være med på å se på at tjenestetilbudet svikter, når det ligger penger fra regjeringa til å slå sammen kommuner. Jeg ser ikke noen bedre grunner enn et økonomisk motiv.

– Er kampen for Steigen som en egen kommune tapt, Asle Schrøder?

– Nei, jeg tror ikke det. Og jeg tror folk rundt oss ser litt galskapen i dette.

– Vi er veldig uenig om hvor alvorlig den økonomiske situasjonen egentlig er. Halvparten mener vi skal klare å stå han av, mens den andre mener at det ikke er sjanse. Vi ser utrolig forskjellig på det.

Asle Schrøder stemmer mot samanslåing

Med ni mot åtte stemmer vedtok kommunestyret i kveld at det skal sendes en henvendelse til Stortinget for å be om en sammenslåing mellom Steigen og Bodø. Ordfører Asle Schrøder (til venstre) stemte imot.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK