NRK Meny
Normal

Allergiforbundet ber staten betale for pollenvarselet

Norges Astma- og Allergiforbund ønsker at staten tar hele regningen for pollenvarslingstjenesten, som forbundet har bidratt med sponsing til fram til nå.

pollenvarsel

Et overslag fra Helsedirektoratet fra april viser at plager forårsaket av astma og allergi koster samfunnet 10 milliarder kroner årlig.

Foto: JEAN-BAPTISTE QUENTIN/Maria Elsness / PHOTOPQR/LE PARISIEN/NRK

– Tjenesten må fullfinansieres av det offentlige, på lik linje med andre nasjonale varsler, sier kommunikasjonssjef Bo Gleditsch i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) til VG.

Ifølge forbundet støttes pollenvarslingen i dag med 1,5 millioner kroner av Helsedirektoratet, mens utgiftene er på rundt 2,5 millioner kroner årlig. Underskuddet dekkes for det meste av forbundet.

– Vi setter stor pris på Norges Astma- og Allergiforbunds viktige innsats for folkehelsen, og på de mange prosjektene vi i samarbeid gjennomfører, sier avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet til avisen.

– Vi bidrar økonomisk til driften av pollenvarslingsstasjonene, og i fjor var støtten på rundt to millioner kroner. Dette beløpet har faktisk blitt doblet over en tre-fireårsperiode, fortsetter Linhave.

(artikkelen fortsetter under)

Bjørketrær i full blomst i Oslo

Bjørketrær i full blomst gir kraftig spredning av pollen.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Koster 10 milliarder kroner i året

Jakob Linhave, fagdirektør Helsedirektoratet

Jakob Linhave, avdelingsdirektør Helsedirektoratet.

Foto: Kim Jansson/NRK

I tillegg til at pollenallergi er et stort problem for dem som rammes, er det også svært dyrt for samfunnet. Et overslag fra Helsedirektoratet fra april viser at plager forårsaket av astma og allergi koster samfunnet 10 milliarder kroner årlig.

Så mange som 1 million nordmenn plages i større eller mindre grad av pollenallergi.

– Men det verste er at det er en grusom årstid for mange. Det er mange som får begrensninger, og er syke store deler av våren, sier Linhave i Helsedirektoratet.

Han understreker at Helsedirektoratet ikke er så opptatt av pengebruken som følge av pollen, men de menneskelige lidelsene pollenallergi fører med seg.

Les Astma- og Allergiforbundets tips til allergikere, og sjekk pollenvarselet akkurat nå hos YR.no.

– Gir ikke riktig varsel for alle

Forbundet ønsker i tillegg at staten skal sørge for å doble antallet pollen-målere og modernisere hele varslingstjenesten.

For hele Nord-Norge er det tre målestasjoner som gir pollenvarsel til alle allergikere i de tre nordligste fylkene. Den ene er plassert på Kirkenes lufthavn Høybuktmoen, en ved Meteorologisk institutt i Tromsø og en i Bodø. Sør for Trondheim er det åtte pollenmålere.

Pollenforsker og biolog i Norges Astma- og Allergiforbund, Hallvard Ramfjord, mener det ikke er godt nok for et så stort geografisk område.

Varselet stemmer ikke for alle regionene når vi har så få målestasjoner, men det er så godt som vi får det med de midlene vi har, har Ramfjord tidligere uttalt til NRK.no.

– Det er for eksempel stor klimatisk forskjell på Øst- og Vest-Finnmark, og Salten og Helgeland i Nordland.

Helsedirektoratet er klar over at forbundet ønsker flere målere og at det er behov for det.

– Det er foreslått å bevilge mer penger til målestasjoner i Nord-Norge til neste år, sa seniorrådgiver og lege i Helsedirektoratet, Anders Smith til NRK.no.

Gressklipper

Dette er sommerens verste gjøremål for gressallergikerne.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX