Hopp til innhold

Ber rektorer om å si nei til ferie i skoletiden

Utdanningsdirektoratet mener at rektorer oftere bør nekte elever å dra på ferie i skoletiden. – Det er et økende problem. Mange reiser til Syden, både en og to ganger i året, sier rektor Ellen Tinnan ved Grønnåsen skole.

Bading

TAS UT AV SKOLEN: Selv om landets elever har to måneder med sommerferie, er det mange foreldre som velger å ta med seg barna på ferie utenfor skoleferien.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mange foreldre velger å ta med seg barna på ferie utenom den to måneder lange sommerferien, og praksisen bør strammes inn mener Utdanningsdirektoratet.

Tilby ekstra undervisning

På Grønnåsen skole i Bodø tilbyr de undervisning i vinterferien for de elevene som har mye fravær på grunn av ferie.

– Dette er oppdragende for ungene – håpet er at de skal forstå at det ikke bare å reise avgårde når som helst. Et skoleår er et skoleår. Slik er det i arbeidslivet også.

Men det er slett ikke alle foreldre som takker ja til tilbudet.

– Nei, mange tar ut barna også i vinterferien, konstaterer rektor Ellen Tinnan.

Har aldri sagt nei

Grønnåsen skole mottar mange søknader om permisjon fra foreldrene, men har så langt ikke nektet noen å ta ungene ut av skolen.

– Men det er et økende problem. Mange reiser til Syden, både en og to ganger i året. Ungene kommer tilbake, og vet ikke engang hvilket land de har vært i. De har vært i Syden, sier hun.

Skoleåret er på 38 uker, og i løpet av denne tiden skal elevene gjennom mange fag.
Rektoren har ikke grunnlag for å si at ungene blir hengende etter faglig på grunn av lange ferier i skoletiden. Men sosialt merkes det.

Fotballturer også et problem

– Mange elever tas ut av skolen de siste to skoleukene før ferien for å reise på fotballturneringer. Når du klipper vekk de to siste ukene før ferien, eller to første skoleukene på høsten, bruker ungene lang tid på å bli innkjørt og varm i trøya igjen. Da blir de hengende litt etter, sier hun.

Dette får konsekvenser for tilhørigheten til skolen.

– Det blir viktigere å være pliktoppfyllende overfor fotballaget enn skolen, sier hun.

Vil sette ned foten

Selv om landets elever har to måneder med sommerferie, er det mange foreldre som velger å ta med seg barna på ferie utenfor skoleferien. Gjerne kan det bli både én, to og enda flere uker med ferie i tillegg til de ordinære feriene. Det er derfor på tide å stramme inn praksisen, mener Utdanningsdirektoratet.

– Dette er ingen god tendens. Dersom dette er i ferd med å skli ut, må rektorene gi beskjed om at dette er fravær som elevene og foreldrene ikke kan regne med å få godkjent, sier direktør Petter Skarheim til VG.

Han mener at rektorene ved skolestart bør informere både elever og foreldre om dette.

– Skolen skal ha førsteprioritet. Det er ingen rettighet at elevene skal ha fri utenom feriene som fremgår av skoleruten ved den enkelte skole, sier Skarheim.

Rektor kan ifølge regelverket gi inntil to uker fri dersom det regnes som forsvarlig for den enkelte elev. Mange foreldre benytter seg av dette regelverket for å søke om fri.