Hopp til innhold

Ber politiet holde dødsgrotta åpen

De to omkomne etter dykkerulykken i Pluragrotta i Rana blir ikke hentet opp. Nå frykter sportsdykkere at grotta stenges.

Dykkere i arbeid for å vurdere bergingsforholdene i Pluragrotta

Politiet på Helgeland har avgjort at det er for risikabelt å hente ut de to finske sportsdykkerne som omkom i Pluragrotta øst for Mo i Rana. Her vurderer dykkere fra Norge og England forholdene forut for avgjørelsen i dag.

Foto: Helgeland politidistrikt

Politiet på Helgeland har avgjort at det er for risikabelt å hente ut de to finske sportsdykkerne som omkom i Pluragrotta øst for Mo i Rana.

Etter ulykken la politiet ned midlertidig ferdselsforbud i Pluragrotta. Nå frykter Norsk Grottedykkerforbund at området stenges for godt.

– Det vil være veldig trist for hele grottedykkermiljøet og framtidig opplæring og utvikling av miljøet i Norge om grotten stenges. Grotten er stor og det er mange deler av den som man bør kunne dykke i, selv om det nå blir slik at de finske dykkerne blir liggende, sier leder for sikkerhetskomiteen i Norsk Grottedykkerforbund, Heidemarie Nordahl.

– Kan ikke risikere livet til andre dykkere

En av de omkomne ble lokalisert under dykk i helgen, men det lot seg ikke gjøre å få mannen løs. Den andre omkomne ble ikke funnet. Under formiddagens pressekonferanse ble det klart at de to omkomne dykkerne ikke skal hentes ut.

– Det er trist for de pårørende som ikke får noen avslutning, men jeg støtter avgjørelsen. Man kan ikke risikere livet til andre dykkere for å få ut noen som er døde, sier Nordahl.

Hun utelukker ikke at ulykken i Pluragrotta vil påvirke grottedykkingen i fremtiden.

– Dette er helt nytt, men vi må i fremtiden ta stilling til hvordan vi skal håndtere. Både av respekt til de omkomne og for å hindre at noe tilsvarende skal skje igjen.

(artikkelen fortsetter under)

– Vanskelig avgjørelse

Det var torsdag 6. februar at det gikk galt da to grupper med finske sportsdykkere forsøkte å ta seg fra Plurdalen til sammenrasingen i Steinugleflåget.

To av dykkerne omkom, mens tre andre dykkere ble sendt til Universitetssykehuset i Nord-Norge. De viste tegn på dykkersyke, men ble i etterkant betegnet som fysisk uskadd.

Mark Dougherty
Foto: Frank Nygård / NRK

En av dem som har bistått politiet i etterkant av ulykken er den britiske dykkereksperten Mark Dougherty. Han og to andre dykkere fra Storbritannia har gjort forsøk på å hente ut de to omkomne, men innså at det ikke var mulig.

– Det var en veldig vanskelig avgjørelse å ta. Det er ikke enkelt å gjøre en risikoanalyse av denne type ting fordi det skjer så sjeldent. Det er aldri lett å levne noen igjen som dette. Det var tøft, men jeg tror det er en riktig avgjørelse. Sikkerheten til redningsmannskapene må være våre førsteprioritet, sier Dougherty til NRK.no.

Store dybder

I 2006 mistet en 37 år gammel mann livet i samme grotte. Den gang tok det to uker før britiske spesialdykkere kunne hente ut den omkomne.

Denne gangen blir de omkomne værende i grotten. Dougherty mener de to operasjonen ikke kan sammenlignes.

– I 2006 lå den omkomne på rundt 75 meter og denne gangen ligger den første omkomne på 112 meter. Forskjellen på de to dybdene er virkelig enorme. 75 meters dybde kan karakteriseres som et rutineoppdrag, mens 112 meter er ekstremt.

Også vanntemperaturen på denne tiden spiller, men Dougherty mener uansett det er uaktuelt å hente ut de to til sommeren.

– Hovedproblemet er at det tar tre timer bare å komme seg fram og tilbake fra grotteåpningen. Jeg har satt en maksimal dykketid på fire timer og da bilr antallet minutter du kan bruke på å faktisk jobbe veldig lite. Slik vil det være uavhengig av årstid.

Video fra pressekonferansen fra Helgeland politidistrikt om dykkerulykken i Pluragrotta.
Stabssjef Ståle Sommerseth i Helgeland politidistrikt.

Stabssjef Ståle Sommerseth i Helgeland politidistrikt forteller om hvorfor de omkomne ikke hentes opp.

I august 2012 gikk finske dykkere ned til hele 132 meters dyp i Nord-Europas dypeste grotte. Fredag omkom to dykkere på samme sted.