Hopp til innhold

Hva har ei lita jente å stille opp med mot en mann i 60-årene?

– Bildene av jenta er lett identifiserbare og han har brukt navnet hennes i spredningen av bildene, sa aktor Børge Enoksen. Han la ned påstand om tre år og seks måneders fengsel for den overgrepstiltalte eks-næringslivstoppen.

Bistandsadvokat Birte Mjønes

– GJORT MED FORSETT: Jentas bistandsadvokat Birte Mjønes la ned påstand om 150.000 kroner i oppreisning til sin klient. Han har begått disse handlingene for å tilfredsstille en form for lyst, eller for å tilfredsstille andres ønske om bilder. Hva har en liten jente å stille opp med mot en voksen mann i 60-årene?, sa Mjønes.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

En tidligere næringslivstopp fra Vefsn i 60-årene står tiltalt for seksuell omgang med barn under 14 år, og for besittelse og distribusjon av overgrepsbilder.

Arrestasjonen av mannen førte til ytterligere 15 pågripelser og opprulling av en pedofiliring med forgreininger over hele landet.

Aktor Børge Enoksen la i sin avslutningsprosedyre ned påstand om tre år og seks måneders fengsel for den tiltalte Vefsn-mannen.

– Jeg legger veldig stor vekt på bildene som han har tatt av fornærmede. Flere er lett identifiserbare og det er til og med brukt navnet hennes i spredningen av bildene, sa Enoksen.

Ba om pause

Da dommeren spurte partene om bistandsadvokaten skulle ettterfølge aktors prosedyre før en pause, var det tiltalte selv som ga uttrykk for at han ønsket en pause.

Under bistandsadvokat Birte Mjønes prosedyre sitter tiltalte med hendene foran ansiktet. Han endrer bare bevegelse når han rister på hodet og når han tørker tårer.

– Dette er gjort forsettlig og det finnes ingen unnskyldning. Han har begått disse handlingene for å tilfredsstille en form for lyst, eller for å tilfredsstille andres ønske om bilder. Hva har en liten jente å stille opp med mot en voksen mann i 60-årene?, sa Mjønes, og la ned påstand om 150.000 kroner i oppreisning.

– Ingen kynisk overgriper

Tiltaltes forsvarer reagerer på at bistandsadvokat og aktor nærmest karakteriserer han som en kynisk overgriper.

– Ingen skal stikke under en stol at dette er alvorlige lovbrudd, men det er ingen reelle, faktiske forhold som tilsvarer dette. Han har lagt alle kortene på bordet og har sagt det slik det har vært. Han har aldri sagt at han synes synd på seg selv. Han er tydelig på at han tar ansvar, er skamfull og angrer på det han har gjort, sier Anniken Melgaard Douglas.

Hun påpeker overfor retten at de må være sikre når de tar en avgjørelse, og at enhver rimelig tvil skal komme tiltalte til gode. Douglas starter med å ta for seg tiltaleposten som gjelder besittelse og distribusjon av bilder som viser overgrep mot barn.

– Han er troverdig når han forteller om bakgrunnen for dette.

– Det finnes ikke noen tekniske spor som viser at han har sendt bilder av den fornærmede. Det er han selv som har forklart seg og har vært ærlig rundt dette, og dermed bidratt til at politiet har gjort flere funn i sin etterforskning, sier hun.

I sin påstand ba Douglas påstand om at tiltalte frifinnes for ett av tiltalepunktene, mens han anses på mildeste måte for resten.

– I prosedyren var det viktig å få fram hva bevisene faktisk viser. Det er nødvendig å ha en nøktern tilnærming til saken. Tiltalte har samarbeidet med politiet i denne saken. I tillegg har den tatt lang tid å etterforske, noe som skal virke formildende, sier Douglas som forteller at saken har vært en stor belastning for den tiltalte.

Siste del av etterforskningen ble gjort i mars. Det har gått veldig lang tid og det har vært til stor belastning for den tiltalte. Derfor bør deler av en straff gjøres betinget.

Helsesøster: – Jenta plaget av mareritt

Rettssakens andre og siste dag startet med at en helsesøster i den fornærmede jentas hjemkommune forklarte seg. Hun fortalte hvordan jenta hadde opplevd de angivelige overgrepene.

– Hun var en glad og blid jente som skiftet atferd etter hendelsen, Jenta har forklart at hun har hatt en hemmelighet som hun ikke har fått lov til å fortelle. Hun har sagt at hun ikke likte det tiltalte gjorde mot henne, forteller helsesøsteren.

Hennes rolle var å veilede foreldrene i samarbeid med andre instanser. Hun ble kontaktet av foreldrene til jenta som er fornærmet i saken etter at de hadde mistanke om overgrep. Deretter ble politiet kontaktet.

– Jenta har hatt mareritt, og uttrykker at hun er redd for at tiltalte skal komme tilbake. Hun forteller at hun drømmer om at tiltalte setter seg ned på sengekanten hennes. Hun er veldig konkret når hun snakker om det som har skjedd, og sier hun er sint, forklarer helsesøsteren.

Aktor: – Planla overgrepene han er tiltalt for

Aktor Børge Enoksen, Alstahaug tingrett

Mandag startet saken mot en mann i 60-årene fra Vefsn i Nordland som er tiltalt for seksuell omgang med barn under 14 år. – En alvorlig tiltale, sier aktor Børge Enoksen.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Statsadvokat og aktor Børge Enoksen mener tiltalte planla overgrepene han er tiltalt for. Det er chattelogger helt tilbake til 2004 som gjør at aktor stiller spørsmål rundt hans hensikt med denne aktiviteten.

– Jeg finner ikke forklaringen om at det var en ren innskytelse som troverdig. Jeg mener dette har elementer av planlegging. Tiltalte har hatt mobiltelefonen med i samvær med fornærmede, sa aktor i sin avslutningsprosedyre.

– Han har hatt til hensikt å gjennfomføre seksuell omgang og seksuell handling i den videre hensikt å videresende disse bildene og filmene, sa aktor.

– Følte seg presset til å ta bilder

På rettssakens første dag forklarte den tidligere næringslivstoppen som er tiltalt for seksuelle overgrep at han følte seg presset av andre menn til å ta bilder som viser overgrep mot barn.

– Han ble påvirket av det miljøet han ble en del av, og de meldingene han fikk. Han er forsiktig med å bruke ordet forledet. Han ble revet med i forhold til det som foregikk, sier mannens forsvarer Anniken Melgaard Douglas, til NRK.no.

I retten innrømte tiltalte straffskyld for seksuell handling mot ei jente på under ti år og for å ha tatt overgrepsbildene som han delte med andre. Han sa seg også delvis straffskyldig for seksuell omgang med den samme jenta.

15 menn pågrepet

Anniken Melgaard Douglas

Han ble revet med i forhold til det som foregikk, sier mannens forsvarer Anniken Melgaard Douglas.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Mannen ble pågrepet i november 2011 for overgrep mot et barn under 14 år. Funn av bilder og filmer som viser overgrep mot barn hele nede i fire-femårsalderen på mannens mobiltelefon førte til en rekke pågripelser for besittelse og distribusjon av overgrepsbilder av barn.

I alt 15 personer ble pågrepet og siktet for oppbevaring og distribusjon av overgrepsmaterialet.

De aller fleste pågrepne har erkjent besittelse eller distribusjon av ulovlig materiale. Disse vil få en straffereaksjon, opplyser politiet.

Bekreftet å ha mottatt bilder

Overgrepsrettssak i Alstahaug tingrett.aktor Børge Enoksen og bistandsadvokat Birte Mjønes.

En tidligere næringslivstopp risikerer flere års fengsel når rettssaken mot han starter i Alstahaug tingrett i dag. Her aktor Børge Enoksen og bistandsadvokat Birte Mjønes.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

En av dem som ble pågrepet av politiet under opprullingen av det pedofile nettverket i 2011 vitnet i overgrepssaken i Alstahaug tingrett i dag. Mannen har fått en tilståelsesdom i saken. Han kom med en kort vitneforklaring, hvor han vektla at han oppfattet kontakten gjennom sms-chatten som en fantasiverden.

– Jeg tilfeldigvis i kontakt med tiltalte gjennom sms-chatten.

Aktor Børge Enoksen lurte på om det var det snakk om at tiltalte kunne skaffe egne bilder.

– Nei, ikke som jeg husker. En slik dialog er en fantasiverden. Sannhetsgehalten i det som blir sagt er veldig vilkårlig og uinteressant.

– Sa tiltalte at han hadde tatt bilder?, spurte aktor.

– Jeg mottok bilder fra tiltalte, kanskje 4–5 bilder. Jeg husker ikke om jeg fikk bilder av fornærmede i saken.

Dommer Ivar K. Iversen spurte om det stemte at han hadde sendt en minnepenn til tiltalte.

– Ja, det stemmer.

Er du kjent med innholdet?

– Ja

Vil du si hvor dette kom fra?

– Nei, det ønsker jeg ikke å kommentere.

– En livsvarig krenkelse

Rettssaken i Alstahaug tingrett avsluttes i dag. Når aktor Børge Enoksen holder sin prosedyre seinere i dag, vil ha vektlegge at tiltaltes motivasjon har vært å produsere bilder for distribusjon videre.

– Det kan man kalle en livsvarig krenkelse. Bildene er spredd på nettet, sier Børge Enoksen.

NRK TV - Distriktsnyheter Nordland