NRK Meny
Normal

Ber om sju års forvaring av overgrepstiltalt

Riksadvokaten har pålagt statsadvokaten i Nordland å legge ned påstand om sju års forvaring for en overgrepstiltalt 36-åring fra Bodø.

Overgrepssaken i Bodø

UTGA SEG FOR Å VÆRE JENTE: Mannen som er tiltalt brukte dette bildet og nicket 'cillepia15' for å komme i kontakt med unge gutter på nettet. Nederst til høyre krimsjef Arne Hammer og påtaleleder Heidi Klokstad under politiets pressekonferanse i fjor høst.

Foto: NRK/Politiet

Mandag starter rettssaken i Salten tingrett mot mannen som står tiltalt for utuktig og seksuell omgang med i alt 11 barn, der ett av barna var under 10 år da overgrepet skjedde.

I tillegg tiltales mannen for å ha forledet barn til seksuelt krenkende adferd foran web-kamera, og for å ha vært i besittelse av filmer som viste barn i seksuell aktivitet.

Det er satt av to uker til den omfattende overgrepssaken.

11 små gutter

Saken ble rullet opp da faren til en 11-åring fant foruroligende tekstmeldinger på sønnens mobil.

Han varslet politiet, som pågrep mannen 9. november 2009. Politiet gjorde beslag av 400 videofilmer og 1500 bildefiler hos 36-åringen.

Etterforskningen viste at mannen hadde brukt nettet aktivt for å komme i kontakt med barna. Han skal ha hatt 1200 unike chattekontakter på MSN. Ifølge politietterforskningen brukte bodømannen nicket, eller kallenavnet, «cillepia15» og «guttenfranord» til å få gutter fra flere steder i landet til å utføre handlinger av seksuell karakter foran webkamera.

Guttene trodde antakelig at det var en jente på andre siden av kameraet.

Fem tiltalepunkter

Nå er etterforskningen avsluttet, og mannen er tiltalt for utuktig omgang med barn under 14 år og med barn under 10 år. Han er også tiltalt for å ha vært i besittelse av filmer som viste barn i seksuell aktivitet, for å ha forledet barn til å utvise uanstendig eller krenkende adferd.

Tre grove overgep

Ifølge tiltalen startet overgrepene i 1997, og pågikk fram til høsten 2009.

Politiet i Salten mener at enda flere unge gutter har vært utsatt for overgrep via web-kamera, men har ikke klart å identifisere alle disse. Bakgrunnen for det er hovedsakelig reglene for datalagring, som har gjort denne delen av etterforskningen vanskelig.

De forskjellige kriminelle handlingene politiet mener mannen har utført har strafferammer på mellom ett og 21 års fengsel.