NRK Meny
Normal

Ber om hjelp til hjemløse hester

16 hester var beordret tvangsslaktet etter at Mattilsynet aksjonerte mot en gårdbruker i Lofoten like før påske. Etter massive protester, fikk Dyrebeskyttelsen lov til å overta dyrene. Nå trenger de nye hjem.

Camilla Gustavsen

Camilla Gustavsen, i Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdeling i Nordland.

Foto: Foto/Privat

– Vi har lykkes i å redde dem fra slakteriet, men nå trygler både vi og hestene om hjelp. Alle hestene trenger et trygt, godt hjem hvor de kan leve livet ut, og dette koster penger, sier leder Camilla Gustavsen, i Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdeling i Nordland.

Dyrene befinner seg nå på en gård i Gildeskål i Salten, hvor de har skal stå i karantene de neste seks ukene.

– De fleste hestene er i relativt god stand. Flere av dem er lusebefengt, og i tillegg til lusekur, skal de få vaksiner. De drektige hestene skal bli her til føllene kommer, sier Gustavsen.

– Var det riktig av Mattilsynet å omplassere hestene?

– Jeg er ingen fagperson, så det må jeg ovetlate til Mattilsynet å uttale seg om. Men jeg konstaterer at hestene var plaget av lus og dårlig pelsstell, sier hun til NRK.no.

300 dyr sendt til slakteriet

Like før påske aksjonerte Mattilsynet mot en gårdbruker på Vestvågøy i Nordland som har fått pålegg om å legge ned dyreholdet på grunn av vanskjøtsel. 281 sauer, flere av dem drektige, og 52 fjørfe ble da sendt til slakting. De fleste sauene var drektige og sto nær ved å lamme. En av søyene lammet på slakteriet.

Bakgrunnen for tvangsslakten var flere pålegg fra tilsynet som ikke var fulgt opp av bonden.

16 hester

Siste kveld med hestene

Her er hestene på gården, før de ble fraktet bort.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lune

Blant gårdbrukerens dyr var også 16 hester som ble tatt hånd om av Dyrebeskyttelsen. Etter planen skulle de 16 hestene tvangslaktes etter beordring fra Mattilsynet. Men nyheten om den planlagte avlivingen av hestene har fått både dyrebeskyttelsen og privatpersoner i nord til å reagere. En felles dugnad førte derfor til at hestene lørdags morgen ble hentet fra gården.

– Folk forteller oss at de er rystet over at de drektige sauene ble slaktet. Da Mattilsynet også planla å slakte de 16 hestene tente det pluggene hos mange. Flere har kontaktet oss og ønsker å bidra med penger eller nye hjem til hestene. Det er åpenbart at vi ikke er de eneste som mener at dyr har krav på en større grad av respekt og anerkjennelse enn de har blitt vist i denne saken, sier Gustavsen til NRK.no.

Mattilsynet får kritikk

I etterkant av slaktingen har Mattilsynet fått kraftig kritikk for håndteringen av saken. Blant andre Dyrebeskyttelsen i Nordland sier slaktingen av sauene var unødvendig og at dyrene heller burde vært omplassert.

– Denne nedslaktningen var totalt unødvendig. Vi hadde hatt mulighet til å omplassere samtlige av dyrene, sier Camilla Gustavsen.

Det er heller ikke lov til å transportere drektige dyr.