Ber om fire års fengsel for brann-tiltalt

Brannen varte i 20 timer og kjøpesenteret var så ødelagt at det måtte rives. I dag ba aktor om en straff på fire års fengsel for mannen i 20-årene, som er tiltalt for å ha startet brannen.

Brann på Hunstadsenteret
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Aktor Thor Erik Høiskar ber om fire års fengsel for mannen i 20-årene som er tiltalt for å ha startet brannen i kjøpesenteret på Hunstad i Bodø i fjor sommer.

Det var onsdag kveld 24. juni at kjøpesenteret ble totalskadet i brannen og over 200 personer ble evakuert på grunn av gidtig røyk.

– Det er en alvorlig sak. Vi har sammenliknet med rettspraksis i andre saker, og kommet til at det riktige er fire års fengsel. De omfattende skadene på kjøpesenteret beløp seg til over 100 millioner kroner.

Dersom ikke brannvesenet hadde vært såpass tidlig ute med slokkingsarbeidet, ville skadene blitt mer omfattende, sier han til NRK.

– Bevisene taler imot

Statsadvokat Thor Erik Høiskar i Nordland, sittende foran en lovbok

– Det er en alvorlig sak, sier aktor, statsadvokat Thor Erik Høiskar.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Påtalemyndigheten har også brukt mye tid på tiltaltes troverdighet under rettssaken i Salten tingrett.

– Det har vært viktig fordi tiltalte ikke har tilstått. Han har etter vår oppfatning framsatt en rekke usannheter, og det har vært viktig for oss å få vist fram for retten at hans versjon ikke er korrekt. Vi har sammenliknet hans opplysninger med politiets etterforskning og kan påvise at hans historier ikke stemmer med bevisene.

Nekter straffskyld

Mannen i 20-årene er tiltalt etter straffelovens paragraf 148, den såkalte mordbrannparagrafen. Mannen har hele tiden nektet straffskyld og han erklærte seg også uskyldig da rettssaken startet i forrige uke.

I sin forklaring fortalte han at han oppdaget røykutvikling da han skulle stenge butikken for kvelden 24. juni i 2015. Han ble avhørt senere samme kveld og ble pågrepet av sivilt politi tre uker senere.

Kjøpte bensinkanne

I retten kom det fram at tiltalte kjøpte en bensinkanne på butikken Jula dagen og fylte den med bensin på Statoil dagen før brannen. Han forklarte kjøpet med at han skulle hjelpe en sjåfør som hadde gått tom for bensin.

Millionerstatning

Skadene etter brannen på Hunstadsenteret var så store at eierne bestemte seg for å rive kjøpesenteret. Ola Emil Heggset, en av eierne av senteret, anslo at mellom 80 og 90 prosent av bygningen hadde skader som følge av brannen.

Et eventuelt erstatningskrav for skadene som ble påført bygget, vil ikke bli behandlet i straffesaken. Det vil i så fall bli behandlet som et sivilt krav i etterkant.

Brannen på Hunstadsenteret utenfor Bodø startet onsdag kveld og blusset opp igjen torsdag morgen.