– Ber hvalfangerne bytte ut gamle og farlige kanoner

I 2012 ble Per Asbjørn Wærstad livstruende skadd da hvalkanonen gikk av under lading. Nå ber Fiskeridirektoratet hvalfangerne om å bytte ut de gamle kanonene.

Lofotbåten Unstad Junior på hvalfangst

– Vi er klar over faren, men vi er veldig varsomme og driver ofte vedlikehold av de gamle kanonene, sier skipper Remi Unstad på hvalfangerskuta «Unstad Junior».

Foto: Jørgen Blindheim

De siste 20 årene har 50 millimeter hvalkanoner gått av flere ganger under lading av våpenet.

Vanligvis har det gått bra, men i juni fjor gikk det galt for hvalfanger Per Asbjørn Wærstad fra Lofoten. Han mistet nesten livet da hvalkanonen eksploderte mellom fingrene hans.

Per Asbjørn Wærstad 2

Per Asbjørn Wærstad berget så vidt livet etter ulykken for ett år siden.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Jeg skulle lade kanonen og skjøv sluttstykket fram for å låse det og vri. Men da smalt det, sluttstykket kom tilbake og traff meg i armen. Trykket har slått ned i låret, og legen sammenlignet det med en krigsskade, som trykket fra en granat, forteller Wærstad.

Han berget heldigvis livet, men fikk varige skader i både foten og armen.

50 år gamle kanoner

Men selv om få blir skadet så alvorlig som hvalfangeren fra Lofoten, mener Fiskeridirektoratet det er på høy tid å bytte ut de gamle 50 millimeter-kanonene som gikk ut av produksjon for omtrent 50 år siden.

– Vi er bekymret. Det som er viktig for oss og for næringen er at hvalfangsten foregår under sikre forhold, sier Aksel Eikemo fra Fiskeridirektoratet.

Fiskeridirektoratet skriver i en rapport som ble gitt ut i begynnelsen av 2013 at de anbefaler hvalfangere på det sterkeste å bytte ut de gamle kanonene sine mot nye 60 millimeter-kanoner.

– Jeg er ingen ekspert på kanoner, men disse 60 millimeter-kanonene er av nyere dato. Vi vet ikke helt årsakssammenheng rundt alle ulykkene, men det er klart at det må være et eller annet rundt de gamle kanonene, sier Eikemo.

(artikkelen fortsetter under)

– Er klar over faren

Hvalfangerne selv mener de tar sikkerheten på alvor, men lytter til rådene fra Fiskeridirektoratet.

– Det er greit nok at de sier det de sier. Vi er klar over faren, men vi er veldig varsomme og driver ofte vedlikehold av kanonene, sier skipper Remi Unstad på hvalfangerskuta «Unstad Junior».

Men han forteller at også de har hatt ulykker med de gamle kanonene.

– Vi er klar over at kanonene har en svakhet. Hvis nåla står ute og du skyver frem sluttstykket risikerer du at de går av. Harpunen skyver du inn med håndmakt og det kan være farlig om den plutselig går av, sier Unstad.

– Dyrt å bytte kanoner

For hvalfanger Wærstad gikk denne sesongen fløyten på grunn av skadene fra i fjor. Men neste år er han tilbake om bord.

Heller ikke han avviser rådene fra Fiskeridirektoratet.

– På disse nye kanonene er det ikke noe sluttstykke som man skyver frem, dermed ville jeg ikke fått det i magen og blitt skadet som jeg ble. Men når det er sagt, så vet vi fortsatt ikke helt hva som feilet ved den gamle kanonen heller, sier han.

Selv har Wærstad prøvd en 60 millimeter ved flere anledninger og sier han synes de fungerer godt.

Men så er det prisen da. For hvalfangere som driver i en marginal næring er det lite penger til å investere i nytt utstyr.

– En ny kanon koster sikkert 200.000 kroner. Da må man også bytte ut harpunene og det koster omtrent det samme. Det vil være en stor investering for oss. Vi driver med små marginer allerede, sier skipper Remi Unstad.

Men Eikemo fra Fiskeridirektoratet håper at hvalfangerne vurderer forslaget som har blitt lagt fram.

– Vi håper at de vil ta rådene på alvor. Vi er ikke tjent med at det skjer flere ulykker, sier han.

Skipper Per Wærstad på hvalskuta Uregutt overført til lokalsykehuset i Lofoten. Han er operert flere ganger etter ulykken med en kvalkanon i begynnelsen av juni.

For første gang etter ulykken som kunne kostet ham livet, møtte han sin redningsmann. - Jeg har alt å takke han for, sier hvalfangeren fra Lofoten.