Ber folk stemme småpartiene for å redde miljøet

Etter at Arbeiderpartiets landsmøte gikk inn for konsekvensutredning, har ikke velgere som er opptatt av miljø lenger noe valg, mener Nina Jensen i WWF.

Nina Jensen - WWF

– Vi har tapt det første slaget, sier Nina Jensen etter at et flertall i Arbeiderpartiet stemte ja til konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Vi har tapt det første slaget, sier Nina Jensen etter at et flertall i Arbeiderpartiet stemte ja til konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Men generalsekretæren i World Wide Fund for Nature (WWF) tror ikke at miljøforkjemperne har tapt krigen. Nå setter hun sin lit til småpartiene på Stortinget.

– Jeg er sikker på at en samlet miljøbevegelse og de partiene som fortsatt har en miljøpolitikk i partiprogrammet, vil kjempe mot en åpning, sier hun.

– Viktig med sterke miljøstemmer

Men Jensen trenger hjelp fra velgerne.

– Jeg vil oppfordre alle velgerne til å stemme på de minste partiene, KrF, Venstre, SV og Miljøpartiet De Grønne. Det er den eneste måten vi kan få sterke miljøstemmer inn på Stortinget og i regjering, sier hun.

– Hvis vi får en blå-blå regjering med Høyre og FrP, eller en ren Arbeiderpartiregjering, så står miljøet sterkt svekket, fortsetter Jensen.

Inge stiller ultimatum

Dagrunn Eriksen

Nestleder Dagrun Eriksen i KrF.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Imidlertid er det usikkert i hvor stor grad de små partiene kan hjelpe. Verken KrF, Venstre eller SV har vært villige til å stille ultimatum mot oljeboring foran eventuelle regjeringsforhandlinger etter høstens valg.

Men nestleder Dagrun Eriksen i KrF er naturlig nok glad for drahjelpen fra WWF.

– Det er helt riktig det Jensen sier. Hvis man virkelig vil beholde Lofoten og Vesterålen oljefritt må man gi oss som står på det standpunktet stor nok tyngde, sier hun.

– Driter i kunnskap

SV maner nå til kamp mot oljeboring, og vil ha en ny folkebevegelse. Da blir nåde miljøbevegelsen og småpartiene viktig.

– Vi skal mobilisere sammen med miljøbevegelsen, fiskarlaget og alle gode krefter som ønsker en annen og mer nyansert framtid i Nord-Norge. Gjennom flere menignsmålinger vet vi at vi har folket på vår side. Alle vet at ei konsekvensutredning etter petroleumsloven er i realiteten ei åpning av er oljefelt, sier førstekandidat til stortingsvalget for Nordland SV, Marius Jøsevold.

Han mener Arbeiderpartiet forholder seg til Lofoten og Vesterålen på samme måte som Frp forholder seg til klimasaken.

– De driter i kunnskap, sier førstekandidat til stortingsvalget for Nordland SV, Marius Jøsevold til NRK.no.

Han mener det er å hoppe bukk over den kunnskapsinnhentingen som de selv har vært med på å bestilt.

Marius Jøsevold

Førstekandidat til stortingsvalget for Nordland SV, Marius Jøsevold til NRK.no.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Jeg har ikke sett at fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen, som er eier av denne rapporten, har lagt den fram i noe forum. Det hun har sagt er at den får stå for Havforskningsinstituttets eget ansvar, sier Jøsevold.

– Kunnskap er bra

Arbeiderpartiet mener på sin side at en konsekvensutredning ikke er et ja til åpning av de sårbare områdene.

– Uansett om man er for eller mot oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er det bra å hente inn kunnskap først gjennom en konsekvensutredning, sier stortingsrepresentant Helga Pedersen i Arbeiderpartiet.

Ved høstens valg vet ikke velgerne hva Arbeiderpartiet mener om oljeutvinning, for det vil de først ta stilling til i 2015.