NRK Meny
Normal

Ber flere ukjente jenter melde seg i overgrepssak

Politiet jakter fortsatt på identiteten til flere av de avkledde jentene på bildene som dukket opp i etterforskningen av den voldtektstiltalte fotografen i Salten. – Flere har henvendt seg, men ikke bestemt seg for om de vil gå til politiet, sier bistandsadvokat.

Kristin Fagerheim Hammervik, bistandsadvokat

Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik representerer fire av kvinnene som er fornærmet i saken. Hun forteller at flere har henvendt seg til henne med informasjon i saken.

Mandag denne uken tok statsadvokaten ut tiltale mot frilansfotografen i 30-årene fra Salten.

Ifølge tiltalen er det snakk om fem voldtekter. Etter det NRK erfarer skal flere av jentene skal ha vært dopet ned og var bevisstløse. Voldtektene skal ha skjedd i perioden 2005–2011. Én av jentene var under 16 år da voldtekten skal ha skjedd.

Mannen er også tiltalt for besittelse av bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot barn. I alt skal mannen ha hatt 2800 bildefiler som blant annet viser overgrep mot barn helt ned i tre-fire årsalderen.

Men etterforskningen har også avdekket en rekke seksualiserte bilder av unge jenter som politiets etterforskning ikke har greid å avdekke identiteten til. Det skal være snakk om bilder av flere jenter, både med og uten klær. Politiet tror flere av dem er fra Bodø-området.

– Fått flere tips

Thor Erik Høiskar

Statsadvokat Thor Erik Høiskar forteller at politiet har fått flere tips.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Tidligere denne uka ba statsadvokat Thor Erik Høiskar om tips i saken og det har han fått.

– Flere har henvendt seg til oss med informasjon, uten at jeg kan utdype hva det handler om, sier Høiskar til NRK.

Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik har også fått tips. Hun representerer fire av kvinnene som er fornærmet i saken.

– Jeg har fått flere henvendelser etter at pressen skrev om denne saken.

Heller ikke Fagerheim Hammervik vil kommentere hva tipsene går ut på, ettersom hun har taushetsplikt.

– Og så er det sånn at de som har henvendt seg til meg, ikke har bestemt seg for om de vil at politiet skal vite hvem de er.

– Viktig at straffbare forhold anmeldes

Bistandsadvokaten vil ikke si hva bildene viser eller hvilke råd hun har gitt til de som har tatt kontakt med henne.

– Men på generelt grunnlag er det selvfølgelig viktig at straffbare forhold anmeldes og etterforskes og får en avslutning, sier hun.

– I tillegg er det sånn at det kan være viktig for dem som har valgt å snakke med politiet, at flere står frem og bidrar til å få kartlagt hele omfanget av saken.

Skulle ta portrettbilder

Det var i februar 2013 at mannen i 30-årene ble pågrepet og varetektsfengslet, siktet for en rekke forhold.

Saken ble oppdaget av Salten politidistrikt under etterforskning av en eldre sak der mannen i 30-årene er anmeldt for voldtekt.

Flere har tidligere vært kritisk til at politiet har brukt lang tid på å etterforske saken. Det har også politiet beklaget.

Kristin Fagerheim Hammervik mener tidsbruken er alvorlig – for alle parter som er involvert.

– I de fleste overgrepssaker er de fornærmede det viktigste beviset. Dersom ikke de blir tatt på alvor og etterforskningen kommer i gang, kan bevis gå tapt og forklaringene til fornærmede svekkes.

(artikkelen fortsetter under)

Frilansfotograf tiltalt for flere overgrep

Mannen er også tiltalt for besittelse av bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot barn. I alt skal mannen ha hatt 2800 bildefiler som blant annet viser overgrep mot barn helt ned i tre-fire årsalderen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Nekter straffskyld

Den tiltalte fotografen nekter straffskyld i saken.

– Min klient stiller seg uforstående til tiltalen. Han har ikke gjort noe straffbart. I de tilfellene det har vært seksuell omgang har den vært frivillig fra begge parters ståsted, sier forsvarer Hilde Guldbakke.

– Kan bli vanskelig

Statsadvokat Thor Erik Høiskar forteller at det kan bli vanskelig å få avdekket identiteten til alle jentene på bildene.

– Det kan være vanskelig å identifisere bare ved hjelp av et bilde. Og man kan ikke automatisk gå ut med disse bildene i avisen for å be om tips heller, sier han.

Fagerheim Hammervik ber alle som har kjennskap til saken eller tips om å melde seg.

– Ta kontakt med meg eller en annen bistandsadvokat, så kan vi hjelpe til for å finne ut hva den enkelte bør gjøre.