Ber eldre bankansatte i Narvik gjøre opprør

Carl I. Hagen går hardt ut mot ledelsen i Sparebanken Narvik og anklager dem for å drive med aldersdiskriminering.

Carl I. Hagen

Medlem av Statens seniorråd, Carl I. Hagen, er provosert over Sparebanken Narviks sluttpakketilbud til de ansatte. Han mener banken diskriminerer de eldre ansatte.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Bakgrunnen er at banken nylig har tilbudt samtlige ansatte sluttpakker. Ifølge avisa Fremover, som omtalte saken først, ønsker banken å «tilpasse kompetansen i staben» når kundenes behov for tjenester endrer seg.

I en kronikk i samme avis i dag legger Hagen ingenting i mellom for å beskrive prosessen.

– Jeg er rystet over det jeg leser om hvordan banken i Narvik håndterer sine mest erfarne medarbeidere, skriver han, og omtaler prosessen som aldersdiskriminering.

– De sier jo selv at hensikten med dette er å gjennomføre et generasjonsskifte. Altså ønsker de å bli kvitt de som er litt oppi årene for å ansette yngre. Det er diskriminering, utdyper Hagen overfor NRK.

– Gjør opprør

Den profilerte politikeren er medlem av Statens seniorråd, som er oppnevnt av regjeringen. Han mener saken er prinsipielt viktig.

Elling Berntsen

Administrerende direktør Elling Berntsen (58) sier banken har en høy gjennomsnittsalder blant de ansatte og behov for å fornye seg.

Foto: Sparebanken Narvik

– Det sender et signal om at du må slutte når du når en viss alder. Også eldre mennesker må ha lov til å jobbe så lenge de har lyst og er kompetent til å gjøre det. Banken burde heller satse på å bygge opp kompetansen deres, i stedet for å sparke dem ut.

– Men dette tilbudet går jo ut til alle de ansatte, og ikke de eldre spesielt?

– Det er riktig. Men dette er ikke økonomisk begrunnet i nedbemmaning, de sier selv at de ønsker en yngre stab. Det er både håpløst og diskriminerende.

– Jeg håper de eldre gjør opprør og sier nei til dette. Så håper jeg ledelsen i Narvik Sparebank tar til vettet, legger Hagen til.

Overrasket over kritikken

Tidligere har også likestillingsombud Hanne Bjurstrøm overfor Fremover omtalt prosessen som uheldig.

Administrerende direktør i banken, Elling Berntsen, sier til NRK at han er overrasket over kritikken.

– Samtlige ansatte, uavhengig av alder og arbeidssted, har fått muligheten til å søke. Det er en helt frivillig prosess som også er forankret med tillitsvalgte og ansatte.

Ifølge Fremover er gjennomsnittsalderen for de 46 ansatte godt over 50 år.

– Vi har en høy gjennomsnittsalder, og en del av prosessen skyldes også at vi har et behov for å fornye oss fordi alderen innhenter mange av oss etter hvert. Det gjelder også meg, sier 58-åringen.

– Men dere kaller det en fornyelsesprosess. Kan det ikke da oppfattes som en oppfordring for de eldste?

– Det er ikke hensikten. Vi synes de som har vært her lengst fortjener en rausere ordning hvis de velger en slik pakke. Men ingen er tvunget til å takke ja, understreker Berntsen.

– Hva synes du om at de eldre oppfordres til å gjøre opprør?

– Det har jeg ingen kommentar til.

Sparebanken Narvik

Gjennomsnittsalderen for de 46 ansatte ved Sparebanken Narvik er på 55 år, ifølge avisa Fremover.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK