Beordret på land da spekkhoggerne kom

Snorklere i Lofoten kom seg raskt på land da en flokk spekkhoggere nærmet seg. – Riktig valg, sier hvalekspert.

Snorklere i Lofoten kom seg raskt på land da en flokk spekkhoggere nærmet seg.

En flokk spekkhoggere inntok tidligere denne måneden Sundstraumen i Vest-Lofoten og en gruppe snorklere ble beordret på land. Video: Richard J. Varga, Lofoten Adventure Company

– Det er en unødvendig risiko å bli i vannet mens spekkhoggerne er der. Vi ser jo ut som en gjeng med seler, sier hovedinstruktør Carl Røper hos Lofoten Adventure Company til NRK.

I begynnelsen av juli hadde de med seg ni turister fra Sør-Norge på snorkling i ville Vest-Lofoten. I krystallklart vann fløt de med strømmen i Sundstraumen. Plutselig ropte en jente: – Se der, se der!

Beordret på land

Carl Røper

Carl Røper i Lofoten Adventure Company fikk alle snorklerne på land da spekkhoggerne kom svømmende.

Foto: Jon Olav Larsen
Snorkling i Sundstraumen

Snorkling i Sundstraumen er en av mange guidete utendørsaktiviteter som Lofoten Adventure Company tilbyr.

Foto: Lofoten Adventure Company

En flokk med syv-åtte spekkhoggere kom svømmende mot dem. Flere tonn store rovdyr. Hovedinstruktør Carl Røper beordret da alle snorklerne opp av vannet.

– Spekkhoggerne opptrådte ikke truende på noe vis og det var ingen dramatikk. Men jeg tok en vurdering der og da om at det var tryggest å være på land, sier Røper.

– Fire av snorklerne torde ikke å gå ut i sjøen igjen etter at spekkhoggerne forsvant, legger instruktør Richard J. Varga til.

Alle turdeltakerne syntes likevel det var et artig og eksotisk møte med hvalene.

Riktig valg

– Instruktøren gjorde et riktig valg, han oppførte seg ansvarlig da han tok snorklerne opp på land, mener hvalforsker Heike Vester.

Hun er leder av Ocean Sounds i Henningsvær, og har 12 års erfaring med spekkhoggere. Vester opplyser at det er rundt fem flokker med spekkhoggere i Lofoten i sommer.

Det har aldri blitt registrert at spekkhoggere ute i det fri har tatt livet av mennesker. Spekkhoggere holdt i fangenskap, hvor dyrene opplever mye stress, har tatt livet av fire mennesker. Siste dødsfall skjedde i SeaWorld Orlando i 2010.

Sundstraumen

Sundstraumen ligger mellom Moskenesøya og Flakstadøya i Vest-Lofoten.

Foto: Jon Olav Larsen

– Myndighetene bør vise ansvar

Hvalforsker Heike Vester og vågehvalen Heiko

Hvalforsker Heike Vester sier spekkhoggerne er rovdyr bør behandles med respekt.

Foto: Erik Fokke

Snorkling med hvaler, hvor man blir sluppet ut i havet fra båt, blir tilbudt forskjellige steder i Norge, noe Vester er skeptisk til.

– Det er ingen regulering av hvalsafari i Norge, her bør myndighetene vise ansvar. Spekkhoggere er toppredatorer og bør behandles med respekt. Kun dykkerpersonell med nødvendig trening bør vurdere å tilby slik aktivitet, sier hvalforsker Heike Vester til NRK.

– Noe av det råeste man kan oppleve

I vinter kastet marinbiolog Andreas Heide seg i vannet ned til en av havets mest effektive jegere.

– En sånn opplevelse er virkelig å anbefale. Det er mye større enn å se elefanter i Kenya, fortalte Heide om opplevelsen til NRK.

Men han hopper ikke i havet uten ærefrykt.

– Jeg har gjort det en gang før og da var jeg livredd. Jeg har sett hvordan de kaster sel 80 meter av gårde med halen.

Dykker med spekkhoggere

Slik ser det ut når Andreas B. Heide dykker ned til spekkhoggerne.