Hopp til innhold

Bellona: – Slik får du en giftfri jul

Både gavepapir, pyntegjenstander og stearinlys utgjør en helserisiko i høytiden, mener Bellona. Her får du tipsene til hvordan du kan beskytte deg.

Julegaver

KAN VÆRE GIFTIG: Vi omgir oss med produkter som kan øke faren for blant annet kreft, forteller giftekspert Karl Kristensen hos Bellona. Han anbefaler blant annet at vi bruker svanemerket julepapir.

Foto: Kvale, Jens / SCANPIX

– Dette er en aktuell problemstilling hele året, som blir ekstra synlig i julen. Vi omgir oss med produkter som inneholder stoffer som er skadelig både for oss selv og for miljøet, sier giftekspert Karl Kristensen hos Bellona.

Ifølge Kristensen er det ingen enkeltprodukter eller aktiviteter som i seg selv er svært helsefarlig, men den totale eksponeringen kan utgjøre en helserisiko.

– Julen er høysesong giftstoffer, som samlet kan bidra til å øke risikoen for kreft, hormonforstyrrelser eller nerveskader. Alle funksjonene i kroppen er utsatt, sier han.

Her er Bellonas tips til en mest mulig giftfri jul:

1. Bruk svanemerket bakepapir til julebaksten

Les bruksanvisningen før du bruker bakepapiret.
Foto: Karina Jørgensen

Det er en lang rekke emballasjer som kan inneholde farlige stoffer. Nylig ble denne typen stoffer forbudt i brannskum, men fremdeles er mange av stoffene tillat i matemballasje. Inntil vi får på plass et totalforbud, er det derfor viktig å bruke svanemerkede alternativer.

2. Lag mest mulig julepynt selv

Fletter juletrekurv med pinsett
Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Det er mye bedre enn fabrikkprodusert pynt, som kan inneholde helseskadelige stoffer. Begrens bruken av elektronisk julepynt da dette er forbundet med økt risiko for helseskadelig gifteksponering. For mange kan det å lage julepynt selv være en god måte å bruke tid sammen med familien på. Bruk julepynt om igjen og kjøp gjerne brukt julepynt. Slik sparer man miljøet og minimerer giftrisikoen.

3. Unngå pynt som forutsetter bruk av kjemikalier eller spraybokser

Sprayboks
Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

Spraybokser kan for eksempel inneholde bromerte flammehemmere. Vær derfor forsiktig med spraybokser, slik at man unngår å eksponere lungene for giftpartikler.

4. Vær forsiktig ved kjøp av pyntegjenstander eller gaver som er produsert utenfor Europa

Julepynt
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Disse produktene er ikke underlagt de strenge EU-restriksjonene på bruk av giftstoffer. Importerer man julepynt fra Asia, kan det være produsert på en måte som gjør det farligere enn et tilsvarende europeisk produkt.

5. Pakk gavene inn i gråpapir, avispapir eller tøystykker

Gavepapir julepapir
Foto: Scanpix

Julepapir kan være en kilde til unødvendig gifteksponering. I år kan du for første gang kjøpe svanemerket julepapir, noe som anbefales.

6. Vær forsiktig ved bruk av stearinlys og fakler

Stearinlys
Foto: Illustrasjon: Colourbox.com

Det er ikke gunstig å puste inn avgassene fra disse. Luft godt, og velg svanemerkede stearinlys.

7. Unngå antibakterielle produkter

Rene vindusflater
Foto: Colourbox

Disse virker mot sin hensikt ved å øke faren for resistente bakterier. Begrens antall rengjøringsprodukter du benytter og begrens dosering. Mikrofiberkluter og vanlig oppvaskmiddel rengjør de fleste flater. Klorholdige vaskemidler er helseskadelige og kan i tillegg danne en rekke andre miljøgiftige stoffer. Unngå midler på spray, da disse eksponerer deg og din familie mer effektivt for eventuelle giftstoffer.

8. Husk kildesortering

Kildesortering
Foto: Oslo Ren

I julen oppstår større mengder avfall enn resten av året. Derfor er det ekstra viktig med god kildesortering, spesielt av farlig avfall! Hvis du lurer på hvor du kan kaste avfallet ditt der du bor, se for eksempel her.

9. Velg økologiske og kortreiste matvarer også til julematen

ØKOLOGISK FROKOST
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

Det finnes økologiske alternativer i juletiden som støtter en bærekraftig jordbruksmetode og som reduserer bruken av både sprøytemidler, kjemikalier og kunstgjødsel.