NRK Meny
Normal

Bellona krever gransking

Miljøorganisasjon krever full gransking etter nestenforliset i Nesna.

Yamaska

PÅ SLEP: 'Yamaska' har fått sleper ombord etter nestenforliset ved Nesna.

Foto: Roger Vollen

Kystverket må granske nestenforliset ved Nesna i forrige uke, krever Bellona, som mener det må bli slutt på at tilfeldighetene rår.

LES OGSÅ: Nesna-ordfører frykter katastrofe

I går ble det klart at verken Sjøfartsdirektortaret eller Havarikommisjonen vil granske det som skjedde da lasteskipet "Yamaska" holdt på å forlise like utenfor Nesna.

- Det er meget beklagelig at myndighetene ikke vil granske nestenforliset. Bare tilfeldigheter har gjort at vi ikke fikk en svært kritisk situasjon. Det er fagansvarlig for olje i Bellona, Elisabeth Sæter, som sier dette til NRK Nordland.

Video nsps_upload_2009_9_16_21_4_8_1839.png

Video: Nesten havari ved Nesna

Ikke første gangen

Og det er ikke første gangen at store skip er nær ved å havne i fjæresteinene ved Nesna. Mens de venter på å komme til havn i industribyene Mo og Mosjøen ligger de for anker ved Handnesøya. Og i stormen sist onsdag holdt lasteskipet "Yamaska" på å forlise .

- Jeg frykter at hvis vi ikke tar efaring av slike hendelser så vil ikke tilfeldighetene redde oss neste gang. Vi vet alle hva som skjedde da "Full City" gikk på grunn ved Langesund i Telemark i sommer. I slike tilfeller er det kun bøtte og spade som gjelder, sier Elisabeth Sæter i Bellona.

Nøye gjennomgang

Fridtjof Wangsvik, regiondirektør Kystverket i Nordland

SER PÅ SAKEN: Fridtjof Wangsvik i Kystverket skal nå se nærmere på nestenforliset ved Nesna.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Regiondirektør Fridtjof Wangsvik i Kystverket sier til NRK Nordland at Kystverket vil gå nøye gjennom nestenforliset med "Yamaska".

- Vi vil samle inn alle rapportene fra de forskjelllige parter som har vært involvert i denne saken. For så å gjøre en helhetlig juridisk vurdering i form av en mulig anmeldelse, sier Fridtjof Wangsvik i Kystverket til NRK Nordland.

LES OGSÅ: Nesna-ordfører frykter katastrofe