Hopp til innhold

Bekymret for utviklingen i sentrum

Utvidelsen av City Nord har snudd opp ned på handelsutviklingen i Bodø. En ny rapport viser at handelen i Bodø sentrum går nedover, mens kjøpesentrene har hatt en kraftig økning.

Kjøpesentrene i Bodø, og da særlig City Nord, stikker av med kundene i Salten. På fem år har handelen der økt med 45 prosent, mens omsetningen i sentrum har gått ned.

Nedgang
Foto: NRK

En ny rapport fra Transportøkonomisk Institutt (TØI) frikjenner i stor grad kjøpesentrene i norske byer for anklagen om å føre til sentrumsdød. Men utviklingen i Bodø skiller seg ut.

– Bodø er utypisk, ved at City Nord har tatt veldig mye av handelen etter utvidelsen i 2010-2011, sier Arvid Strand, som er en av forskerne bak rapporten.

– Kjøpekraften er noenlunde stabil, så når det kommer store endringer innenfor handelen, fører det til kannibalisme.

Økte med 44,4 prosent

Tallene til TØI viser at handelen økte mer i sentrum enn i kjøpesentrene utenfor i årene 2004-2008, Men fra 2008 til 2012 er situasjonen fullstendig snudd. Omsetningen i Bodø sentrum gikk ned 8,4 prosent denne perioden, mens den økte med hele 44,4 prosent i kjøpesentrene.

Men administrerende direktør Lars Arve Jakobsen ved Coop Nordland er ikke uten videre med på at det er City Nord skal klandres for at sentrum sliter.

– En åpenbar årsak til at kundene velger City Nord, er at vi har valgt å investere og satse for å lage et interessant produkt. Det blir helt feil å prøve å stanse utviklingen for å hindre konkurranse mellom City Nord og sentrum, mener han.

– Når da Bodø sentrum er vanskeligere tilgjengelig, blir det en konsekvens at folk velger City Nord. Men det er ikke City Nord sin skyld. Coop Nordland omsetter for 30 millioner i Bodø sentrum, og vi er også interessert i at politikk og næringsliv ser på løsninger sammen for å gjøre sentrum mer attraktivt.

– Parkering viktig

Forsker Arvid Strand bekrefter at blant annet parkering er viktig for folk på shopping.

– Det er lite handling som foregår uten bil. Hvis det å handle i sentrum betyr at man må gå litt lengre og betale noen kroner for å parkere, er det helt klart med på å gjøre at folk handler der det er enklere.

– Hvordan kan man berge sentrum, hvis det er et mål?

– Hvis politikere vil gjøre noe for sentrum, må de for det første la være å si ja til utbygging eller utvidelse av kjøpesentre utenfor sentrum. Det andre de kan gjøre er å sørge for flere sentrumsnære arbeidsplasser og boliger, siden folk først og fremst handler i nærområdet sitt – med mindre det er et veldig stort kjøpesenter som uansett trekker folk, sier Strand.

Men politikerne i Bodø har nylig gitt grønt lys til at City Nord kan utvide enda mer, mot stemmene til Venstre, SV og Rødt. I går leverte mindretallet en klage til fylkesmannen på vedtaket.

– Har fått utviklet seg for fort

Terje cruikshank

BEKYMRET: – Vi har latt City Nord fått lov til å utvikle seg for fort, mener Terje Cruickhank, gruppeleder i Bodø Venstre.

Foto: Ola Helness / NRK

– Vi har latt City Nord fått lov til å utvikle seg for fort. Du kan ikke si ja til å utvikle City Nord så mye og tro at sentrum klarer å overleve, sier Cruickshank, Terje Cruickhank, gruppeleder i Bodø Venstre.

Han står inne i det som kanskje kan være neste butikk som forsvinner i Bodø sentrum. Innehaveren av Smått og rått i Glasshuset har sett trenden over mange år allerede.

Smått og stort

STILLE: – Det er klart at det blir mer og mer stille, sier daglig leder Truls Bjerke hos Smått & Rått i Bodø.

Foto: Ola Helness / NRK

– Det er klart at det blir mer og mer stille. Før hadde vi butikk nede ved SAS-hotellet i Bodø, og der var det stille. Så da fant vi ut at vi skulle flytte inn på Glasshuset. Men det ble ikke nødvendigvis så mye bedre etter at det skjedde, sier daglig leder Truls Bjerke.

Terje Cruickshank er bekymret.

– Ja, jeg er bekymret for sentrum. Jeg tror at vi nå er med på å gi et nådestøt som ikke er heldig hvis man ønsker å beholde bedriftene i sentrum, sier han.

– Vedtaket i bystyret om å bygge ut City Nord mener vi ikke henger sammen med de overordnede planene. Vi mener at det har skjedd en feil under selve behandlingen av saken. Derfor har SV, Rødt og Venstre levert en mindretallsklage på vedtaket i håp om at politikerne ser på dette på nytt.

– Stor investeringsvilje

Tom Cato Karlsen

STOR INVESTERINGSVILJE: – Det er vår jobb som politikere å legge til rette for næringsutvikling, sier Tom Cato Carlsen, varaordfører i Bodø (FrP).

Foto: Ola Helness / NRK

– Vi har en investeringsvilje som er veldig stor. Det skal investeres en halv milliard på City Nord, og da er det vår jobb som politikere å legge til rette for at næringsutviklinga kan fortsette, sier Tom Cato Carlsen, varaordfører i Bodø (FrP).

– På samme måte gjelder dette for sentrum. Hvis man skulle ønske å investere stort der, så skal vi også legge til rette for at det samme kan skje der, legger han til.

– City Nord er stort nok

I snitt er 15.000 mennesker innom City Nord hver eneste handledag. Cruickshank mener City Nord er stort nok som det er.

– Jeg mener politikerne bør være villige til å snu. De burde hente inn mer kunnskap om handel og handelsvaner og la sentrum få komme seg på beina igjen etter den massive utbygginga som har vært.

– City Nord er stort nok, avslutter han.