NRK Meny
Normal

– Mange sauer overlates nærmest til seg selv

Mattilsynet frykter sau på vinterbeite ikke blir tatt vare på av eierne. Nå krever de bedre tilsyn.

Kyst-sau i Nordland

Disse sauene har det bra, men under kontroller har Mattilsynet oppdaget dyr som nærmest overlates til seg selv.

Foto: Nordlandsforskning

Det kan virke som ren idyll når du ser sauer gå ute på vinteren, men sannheten er at de ikke alltid har det så bra.

En tilsynskampanje i Nordland avdekket svikt i dyrevelferden i nærmere halvparten av utegående saueflokker.

– Enten har de for lite le, eller så har de for dårlig beitetilgang/fortilgang eller de kan ha for dårlig tilgang på drikkevann. De kan ha for dårlig tilsyn slik at syke dyr blir gående for lenge, eller at ting ikke blir oppfattet som trengs og gjøres for å bedre dyrevelferden, seniorrådgiver Berit Gjerstad i Mattilsynet i Nordland.

Rein tørstet ihjel

Men det er ikke sauen som kan få problemer ute på beite i vintermånedene. I slutten av januar døde minst 15 reinsdyr av tørst i Lurøy kommune på Helgeland.

Kulde, vind og minimalt med nedbør gjorde at de naturlige vannkildene har frøs, og dyrenes tilgang til væske forsvant.

– Det er en kritisk situasjon. Det er ikke tilgang til vann. Vi har gitt krisehjelp i tre uker nå med boring av is, men det er meldt om kaldt vær i ti dager til, sa en fortvilet reineier Nils Mathis Anti til NRK den gang.

(artikkelen fortsetter under)

Reinsdyr tørster i hjel i Lurøy

På Sleneset i Lurøy kommune gjorde kulde, vind og minimalt med nedbør at de naturlige vannkildene frøs, og dyrenes tilgang til væske forsvant. Dermed sto flokken på 450 reinsdyr plutselig uten vann, og flere av dyrene har døde av tørst.

Foto: Mattilsynet i Nordland

Krever bedre tilsyn

Den tørre og kalde starten på året fikk Fylkesmannen i Nordland og Mattilsynet til å oppfordre dyreeiere om å være ekstra påpasselig med å se til at dyr på beite har tilgang på vann.

Det er primært gammelnorsk sau som er egnet for å gå ute, men uansett må sauene få bedre tilsyn og stell enn i dag, krever Mattilsynet.

– Det er nok at det er mer snø enn vanlig. Da er det veldig viktig at man drar ut og ser til dyrene og følger opp. Det samme gjelder nå når det har vært langvarig frost. Da må man sørge for at det er drikkevann til dyrene. Sauedrift krever en del av den som driver den, sier Gjerstad.

Hun er ikke i tvil om at det finnes saueeiere som tar for lett på oppgaven sin.

– Ja, det har vi sett. Tilbakemeldingene fra distriktskontorene som har vært ute på tilsyn viser at noen driver veldig bra, men at det også er tilfeller hvor dyrene nærmest er overlatt til seg selv.

– Det er hårreisende

Også i Dyrevernalliansen reagerer de på at sauer på beite ikke behandles slik de bør.

– Det er hårreisende at saueeierne ikke setter opp le til dyrene sine. Det bør være et absolutt minimum, sier informasjonsansvarlig Karen Frivik.

Hun ber Mattilsynet komme med kraftige reaksjoner i de tilfellene tilsynet avdekker svikt i dyrevelferden.

– Det bør reageres strengt og det bør følges opp strengt. Når 45 prosent av utegående saueflokker lider, virker det å ha pågått en stund.