Hopp til innhold

Bekymret for lønnsomheten

Hvalfangerne skal for første gang konkurrere om hvalkvota, men lønnsomheten på de største båtene kan likevel gå ned.

Hvalfangst
Foto: Arkivfoto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

Hvalfangere på de største båtene er bekymret for lønnsomheten foran årets sesong.

Nytt i år er at det er konkurranse mellom båtene om å ta totalkvoten.

Men Råfisklaget innfører kilosbegrensninger på fangsten for å hindre at enkeltbåter kommer i land med for mange tonn kjøtt.

Det sier omsetningsleder Harald Dahl i Råfisklaget:

- Vi  vet jo at med mye godt vær kan det komme gode fangster på land når det er fri fangst, så vi som salgslag har valgt å gå inn og regulere mengden kjøtt på hver båt. Det vil si at en fanger kan komme på land med inntil 15 tonn kjøtt om gangen, sier Dahl.

Mange dyr

1052 dyr kan skytes under årets vågehvalfangst. Myndighetene har bestemt at for første gang siden fangsten startet igjen i 1993 er det fri fangst på hval i år.

Det betyr at det blir konkurranse mellom båtene om å ta totalkvoten. Men råfisklaget ser seg altså nødt til å regulere fangsten slik at mottakene på land klarer å ta i mot alt kjøttet.

- Vi vet jo at vi ikke har så mange kjøpere som tar i mot kjøtt, så det er jo begrenset.

Offisiellt startet fangsten etter vågehval 1. april, men de fleste båtene kommer seg ikke i gang før i måneskiftet april/mai.

Forbereder seg

Omlag 30 båter skal delta i årets jakt etter vågehval, og en av dem som gjør seg klar nå er formann Bjørn Hugo Bendiksen i Småkvalfangerlaget.

Bendiksen har selv personlig stor båt, og blir rammet av reguleringene fra råfisklaget.

- Vi har jo en stor båt med mye lastekapasitet, vi kan jo føre det to og tredoble av det som er kommet i turkvote, så på det viset er vi blant de som blir hardest rammet, sier Bendiksen

- Hva blir konsekvensen for dere?

-Det er at lønnsomheten går ned år for år, det betyr at dette etterhvert blir vanskelig å finne godt og erfarent mannskap til denne jobben, Bendiksen.

- Men dere gjør dere klare til hvalfangst nå?

- Ja, vi regner med det, vi har jo ikke annet å holde på med i den tilden så, sier Bendiksen.