Politiet undersøkes etter snøskreddødsfall

Spesialenheten for Politisaker bekrefter at de har mottatt en anmeldelse av politiet i Midtre Hålogaland etter at en 22 år gammel mann omkom i et snøskred. Politiet har på sin side fått munnkurv.

Narvik røde kors søker etter savnet

OMKOM I SNØSKRED: Letemannskapene fant 22-åringen omkommet fredag sist uke, etter at han ble tatt av skred torsdag ettermiddag. Nå etterforskes politiet av Spesialenheten for politisaker.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse på politiet i kjølvannet av leteaksjonen, sier etterforskningsleder Thomas Nordberg i Spesialenheten for politisaker til NRK.no.

Det er etterforskningsavdelingen for Midt-Norge og Nord-Norge i Spesialenheten som etterforsker saken videre.

– Vi har nettopp mottatt anmeldelsen, og vil nå gjennomgå den for å se om vi beslutter etterforskning eller eller ikke.

– Hvordan jobber dere videre nå?

– Vi vil umiddelbart sette oss ned og vurdere anmeldelsen og anmeldelsens innhold, og så får vi ta det derfra, forteller Nordberg, som ikke kan si når en avgjørelse vil bli tatt.

Anmeldt av frivillige

Onsdag fortalte NRK at letemannskapene som deltok i søket etter 22-åringen som omkom i snøskredet i Rundfjell i Narvik forrige uke, har anmeldt politiet.

Det var 40 personer fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske redningshunder som stod klar til å dra inn i rasområdet klokka 21.30 torsdag i forrige uke.

Blant dem var det leger og helsepersonell som har lang erfaring i å berge folk i skred og ved andre ulykker.

Men staben som ledet redningsaksjonen i Midtre Hålogaland nektet dem å dra inn. Letemannskapene ble permittert ved midnatt, og sendt hjem. Leteaksjonen ble innstilt til dagen etter.

– Kunne funnet den omkomne i live

Letemannskapene mener politiet på sviktende grunnlag nektet dem å dra inn i rasområdet den kvelden raset gikk. Vurderingen til mannskapet som hentet ut 22-åringen er at det kunne vært mulig å berget livet hans, dersom de hadde fått dra inn kvelden før.

– Da mannen ble funnet omkommet dagen etter, tok det lavinehunden bare to minutter å lokalisere ham. Det betyr at han i beste fall kunne ha blitt funnet i live dersom vi hadde sluppet inn i skredområdet torsdag kveld, sier hundefører Bjørn Einar Helland i Norske Redningshunder.

Øistein Mjærum

– Dette er en alvorlig sak, som vi vil følge nøye med på, sier kommunikasjonsdirektør Øisten Mjærum i Norges Røde Kors.

Foto: Olav Saltbones, Røde Kors / SALTBONES, Olav A./R¯de Kors

Han er talsmann for gruppa bestående av enkeltpersoner fra lokallag i Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske Redningshunder - som nå anmelder politiet.

Vil ikke kommentere

NRK har vært i kontakt med politiet i Midtre Hålogaland politidistrikt torsdag for å få en kommentar fra politimester Elisabeth Kaas.

De vil ikke kommentere saken, annet enn at de henviser til Spesialenheten for politisaker.

Dette er helt vanlig prosedyre når Spesialenheten er inne i saken.

– Vi har fått beskjed om ikke å uttale oss, opplyser operasjonssentralen til NRK.no, uten å ville utdype hvem som har gitt den beskjeden.

– Full tillit til våre frivillige

Det var forrige torsdag 22 år gamle Ailo Anund Jonsson Eira fra Lavangen kommune omkom i snøskredet i Rundfjellet. Han var på snøskutertur tre kilometer fra tollstedet på Bjørnfjell.

Samme kveld stod 40 personer fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske Redningshunder klar på Bjørnfjell i Narvik.

Politiet nektet dem å dra inn i området. Begrunnelsen var dårlig vær, dårlig sikt og rasfare.

Norges Røde Kors ønsker nå mer informasjon fra sine egne mannskaper om hvorfor Midtre Hålogaland stoppet redningsaksjonen.

De sier de har full tillit til vurderingene deres eget mannskap gjorde da skredet gikk.

– Dette er en alvorlig sak, som vi vil følge nøye med på, sier kommunikasjonsdirektør Øisten Mjærum i Norges Røde Kors til NRK.no.

– Vi har full tillit til våre lokale frivillige. Det er erfarne og svært kompetente folk, legger han til.

– Betenkelig

Bjørn Einar Helland i Norske Redningshunder og leder av Norsk Folkehjelp, avdeling Narvik.

Bjørn Einar Helland i Norske Redningshunder er talsmann for gruppa som har anmeldt politiet. Her fra leteaksjonen forrige uke.

Foto: Nils Mehren / NRK

Bjørn Einar Helland, som er talsmann for gruppa som har anmeldt politiet, mener det må være opp til redningsmannskapene som skal ut å søke, om værforholdene er forsvarlige til å drive søk – og ikke politiet som i dette tilfellet satt i Harstad – milevis unna skredområdet.

– Når ulykken skjer, og man bruker den frivillige redningstjenesten, må disse også kunne vurdere værforholdene. Vi er erfarne, profesjonelle og har topp utstyr. Man kan ikke sitte andre steder å vurdere værforholdene, sier Helland.

Begrunnelsen fra politiet for å hindre letemannskapene å ta seg inn i skredområdet skal ha vært dårlig vær, rasfare og mørke. Men uværet var ute ved kysten, ikke i grensetraktene.

– For oss er det betenkelig. Vi er vant til å lete i dårlig vær, men denne dagen var det ikke dårlig vær. Det var stjerneklart og laber bris, sier Helland, som ikke vil gå inn på detaljer fra funnstedet.

På en værskala fra en til vil han vurdere denne aksjonen til å ligge på en toer.

– I tillegg er vi lommekjent i området, og befant oss bare tre kilometer fra rasstedet. Det er ufattelig at politiet setter en skredaksjon på vent når de vet at det ofte er snakk om minutter for muligheten til å overleve, sier Bjørn Einar Helland.