Hopp til innhold

Omkring 15 reinsdyr har tørstet ihjel

Mens det tørre været har gitt branner langs hele kysten, har flere dyr dødd av tørst i Lurøy. – Har aldri opplevd en slik vinter, sier reindriver.

Reinsdyr tørster i hjel i Lurøy

På Sleneset i Lurøy kommune gjør kulde, vind og minimalt med nedbør at de naturlige vannkildene har frosset, og dyrenes tilgang til væske har forsvunnet. Dermed sto flokken på 450 reinsdyr plutselig uten vann, og flere av dyrene har dødd av tørst.

Foto: Mattilsynet i Nordland

– Det er en kritisk situasjon. Det er ikke tilgang til vann. Vi har gitt krisehjelp i tre uker nå med boring av is, men det er meldt om kaldt vær i ti dager til, sier reineier Nils Mathis Anti fortvilet.

På Sleneset i Lurøy kommune gjør kulde, vind og minimalt med nedbør at de naturlige vannkildene har frosset, og dyrenes tilgang til væske har forsvunnet.

Dør av tørst

Dermed sto flokken på 450 reinsdyr plutselig uten vann, og flere av dyrene har dødd av tørst.

– Mellom 12 og 15 dyr har dødd av vannmangel. Det er ikke gøy å måtte avlive dyrene, slik vi måtte gjøre med to stykker i dag, sier Anti.

Reinsdyr tørster i hjel i Lurøy

Uten tilgang på vann er det flere reinsdyr om ikke har berget seg.

Foto: Mattilsynet i Nordland

Torsdag var han med Mattilsynet og representanter fra Fylkesmannen på befaring for å se til dyrene.

– Man kan ikke bare legge seg ned og gi opp, man må stå på så lenge det er levende rein. Dette er næringsgrunnlaget for en hel familie, sier reineieren.

Ikke opplevd før

I tillegg til frosset vann, er beitemarka nedsaltet av sjøsprøyt på grunn av vind og tørke, noe som bidrar til å tørste reinsdyrene. I morgen vil reineierne gi dyrene rundballer som inneholder mat med væske i.

– Alt er jo frosset her. Jeg har holdt på siden 1977, og har aldri opplevd slik vinter før, sier John-Peter Gaup som er medlem i reindistriktet.

I tre uker har eierne boret opp sørpe og is, slik at de gjenværende dyrene kan ta til seg væske. Men på grunn av sterk vind fryser det igjen.

Det var torsdag rundt 80 dyr igjen på øya, etter at de sterkeste hadde klart å svømme over til land eller andre øyer.

– Det blir et vanskelig prosjekt å få tak i nok vann til dyrene. Et alternativ er å frakte dyrene inn til Utskarpen, sier Anti.

I Lurøy og mange andre steder i Nordland, er det så godt som snøfritt.

Vanskelig å komme til

På grunn av dårlig vær har eierne hatt problemer med å komme ut til øyene hvor reinsdyrene er. Øyene ligger til slik at det ikke er mulig å gå inn med store båter, og kommunen har derfor vært avhengig av private småbåter.

Det betyr at arbeidet kan være både vanskelig og farlig når det er mye vind.

– Vi tenker å la slangen ligge å renne for å unngå at den fryser, slik at reineier da bare trenger et kar eller lignende for å kunne gi dyra vann, sier utbyggings- og næringssjef i Lurøy kommune, Atle Henriksen.

Trenger hjelp

De gjenværende dyrene er nå så svake at det ikke er sikkert de kan fraktes bort fra øya.

– Alle dyrene skal bort, men eierne må først få satt opp et samlegjerde. Dyrene kan ikke jages når de er så svake. Fylkesmannen har lovet å stille med ressurser slik at gjerdet kommer på plass, sier Harald Eilertsen i Mattilsynet i Nordland.

Advarer

Fylkesmannen i Nordland og Mattilsynet oppfordrer dyreeiere til å være ekstra påpasselig med å se til at dyr på beite har tilgang på vann.

– I tillegg til rein gjelder bekymringen for tørste dyr også villsau, opplyser Fylkesmannen.

Mattilsynet advarer nå folk som har dyr på beite og ber dem følge med.

– Det er hver enkelt dyreeier sin plikt å se til at dyrene har vann, men situasjonen nå er temmelig ekstrem, sier veterinær May-Lene Meyer hos Mattilsynet i Rana.